Te tajemnicze liczby na opakowaniu kawy mogą zmienić wszystko. Sprawdź, co naprawdę pijesz
W sklepach znajdziesz ogromną liczbę najróżniejszych kaw ziarnistych, mielonych czy rozpuszczalnych. Prawdziwi kawosze często sięgają po produkty w sklepach specjalistycznych, gdzie mogą zdobyć kawę z najodleglejszych zakątków świata. Niezależnie od miejsca zakupu na opakowaniu znajdziesz wiele ciekawych informacji, które pomogą ci wybrać najlepszy smak ulubionego napoju. Co oznaczają liczby na opakowaniach kawy? Rozszyfruj je i wybierz najlepszą dla siebie kawę.

Spis treści:
Jak czytać opakowania od kawy?
Kawa może być kwaśna, mocna, łagodna, z nutami owocowymi czy czekoladowymi. Choć w Polsce dominują tylko dwa gatunki kaw, to jednak istnieje wiele czynników, które wpływają na jej ostateczny smak we filiżance. Skąd wiedzieć, jak smakuje kawa, przed jej zakupem i zaparzeniem w ekspresie? Wystarczy zerknąć na opakowanie.
Wielu producentów popularnych kaw stosuje własne oznaczenia określające intensywność i kwasowość kawy. Najczęściej informacje te podane są w formie graficznej w skali od 1 do 5 lub 8. Na tej podstawie możesz już wybrać kawę bliższą swoich preferencji smakowych.
Warto poszukać także informacji dotyczącej gatunku kawy. Arabica bowiem jest łagodna i zawiera mniej kofeiny. Z kolei Robusta jest intensywniejsza, gorzka i zawiera znacznie więcej kofeiny. Wiele popularnych kaw jest mieszanką obu gatunków.
Na smak kawy wpływa klimat, gleba i wysokość, na której jest uprawiana. Z tego powodu warto zwrócić uwagę, z jakiego kraju pochodzi. Napojów z nutami czekolady czy orzechów szukaj wśród kaw brazylijskich. Z kolei napoje z nutami owocowymi są charakterystyczne dla kaw afrykańskich - kenijskich czy etiopskich. Dla prawdziwych koneserów tego napoju czekają kawy azjatyckie cechujące się ziemistym, ciężkim profilem z nutami drewna czy przypraw.
Na opakowaniu kawy możesz znaleźć także wiele oznaczeń liczbowych i skrótów. Najczęściej odnoszą się one do wielkości ziarna - w przypadku kaw ziarnistych, stopnia palenia czy zmielenie w przypadku kaw mielonych.
Co oznaczają liczby na zmielonej kawie?
Częstym wyborem wśród Polaków jest kawa mielona, którą można zaparzyć na wiele sposobów: w filiżance, po turecku, w kawiarce, ekspresie kolbowym czy aeropresie. Jak wybrać najlepszą? Co oznaczają liczby na zmielonej kawie?
Na popularnych kawach mielonych liczba najczęściej oznacza intensywność. Nie warto jednak mylić intensywności z ilością kofeiny. Sama intensywność odnosi się jedynie do jej smaku.
Liczba na opakowaniu kawy mielonej może oznaczać także stopień palenia. Niska cyfra oznacza mały stopień palenia, a wyższa większy. Dark roast, czyli ciemne palenie najczęściej oznaczane jest cyfrą 5/5. Im wyższy stopień palenia, tym w kawie są mocniej wyczuwalne gorzkie nuty czekolady, przypraw czy dymu. Kawy light roast mają wyższą kwasowość, są lekkie, z owocowymi nutami. Z kolei średnio palone są uniwersalnym wyborem z wyważoną kwasowością i intensywnością. Najczęściej wybierają je użytkownicy ekspresów.

Jaka jest najlepsza grubość mielenia kawy?
Niewiele osób wie, że stopień zmielenia kawy ma wpływ na ilość zawartej kofeiny. Im mocniej zmielona, tym pożądanej substancji pobudzającej jest więcej.
Stopień zmielenia kawy warto także dobrać do sposobu jej parzenia. Najmocniej zmielone ziarna kawy, często zaznaczane jako extra fine, nadają się do tradycyjnego parzenia w filiżance lub do kawy po turecku. Drobno zmielona kawa (fine) jest najlepsza dla użytkowników ekspresów. Można znaleźć także kawy średnio mielone idealne do kawiarki czy dripów oraz grubo mielone do alternatywnych sposobów parzenia takich jak chemexu, cold brew, a także do praski francuskiej.
Nie ma zatem najlepszej grubości mielenia kawy. Wszystko zależy od tego, jak parzysz swój napój.
Czy kawa o intensywności 8 jest mocna?
Oznaczenia cyfrowe znajdujące się na opakowaniu kawy często dotyczą intensywności. Jej odszyfrowanie zależy od skali przyjętej przez producenta. Intensywność oznaczana jest najczęściej w skali od 1 do 5 lub 10. Czy kawa o intensywności 8 jest mocna? Jest na pewno intensywna, co oznacza wyrazisty, pełny smak, często z gorzkimi nutami. Wynika to z jej stopnia palenia oraz pochodzenia.
Moc kawy - oznaczenia
Moc kawy często oznaczana jest skalą ustalaną przez producenta. Przedstawiana jest w formie graficznej zamalowanych kropek czy ziaren kawy. Czy warto jednak jej ufać? Zamiast patrzeć na uproszczone oznaczenia producenta, szukaj na opakowaniu informacji o gatunku kawy i stopnia jej zmielenia.
Jeśli zależy Ci na mocnej kawie z dużą ilością kofeiny, warto sięgać po kawy 100% Robusta oraz wybrać metody parzenia wymagające mocno zmielonych ziaren kawy i gorącej wody.
Zobacz również:
- Jakie ziarna kawy wybrać?art. sponsorowany
- Sztuka idealnego espresso: pięć kroków do perfekcjiart. sponsorowany