10 zastosowań kalafiora

Kalafior jest warzywem które nadaje się jako dodatek niemal do każdego dania. Ponadto jest bogaty w substancje odżywcze i przeciwutleniacze, a te z kolei są pomocne w zapobieganiu powstawania raka. Liczne włókna i duża zawartość błonnika pomagają stracić na wadze i utrzymać układ pokarmowy w zdrowej kondycji. Kalafior nie musi być nudnym, białym warzywem ugotowanym na parze. Przedstawiamy listę 10 sposobów na wykorzystanie kalafiora.

kalafior
kalafior© Photogenica

Ryż z kalafiora

Ryż z kalafiora
© Photogenica

Propozycja idealna dla tych, którzy szukają sprawdzonych rozwiązań z niską zawartością węglowodanów. Ryż z kalafiora jest zdrową i pyszną alternatywą zwykłego ryżu, a do jest prosty w przygotowaniu.

Wystarczy, że liście i rdzeń warzywa usuniesz za pomocą ostrego noża. Poszczególne różyczki zetrzyj na grubej tarce. Usmaż gotowy produkt na patelni, mieszając co chwilę aby się nie przypalił.

Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora
© Photogenica

Jeżeli jesteś miłośnikiem pizzy i szukasz jej zdrowszej wersji, to mamy dla ciebie propozycję. Zrób pizzę z ciastem kalafiorowym. Jest zdrowsze od standardowej wersji, jednak równie smaczna

Potrzebne składniki:

jeden mały lub średniej wielkości kalafior, ¼ łyżeczki soli, ½ łyżeczki suszonej bazylii, ½ łyżeczki suszonego oregano, ½ łyżeczki mielonego czosnku, ¼ szklanki startego parmezanu, ¼ szklanki startej mozarelli, 1 jajko

Opcjonalnie możesz dodać kilka płatków chili i łyżkę zmielonych migdałów

Umyj i dokładnie osusz kalafiora. Odkrój poszczególne różyczki i umieść je w malakserze. Zmiel je na puszystą masę i 3 szklanki z niej przełóż do średniej wielkości miski. Gotuj w kuchence mikrofalowej przez 4 minuty.

Po tym czasie przełóż masę na czystą bawełnianą ściereczkę i pozostaw do wystygnięcia. Wyciśnij jak najwięcej wody z masy skręcając ścierkę coraz mocniej. Dzięki temu spód pizzy będzie kruchy, a nie rozmoczony i nieprzypominający ciasta.

Wszystkie składniki umieść w misce, zagnieć ciasto i wyłóż na pergamin posmarowany odrobiną oliwy z oliwek. Rozwałkuj spody na odpowiednią grubość i piecz przez około 7-10 minut, aż spód nabierze złocistego koloru.

Następnie wyjmij pizzę z piekarnika i dodaj resztę składników według własnego uznania. Piecz całość kolejne 3-5 minut i gotowe.

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior
© Photogenica

Pieczony kalafior jest propozycją szybką i prostą. Weź jednego średniej wielkości kalafiora, umyj go dokładnie i osusz. Następnie pozbądź się rdzenia warzywa i rozdziel różyczki. Skrop całość odrobiną oliwy i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Posyp ulubionymi przyprawami (możesz dodać suszone zioła, czosnek paprykę czy cokolwiek tylko przyjdzie ci do głowy), dodaj odrobinę soli i pieprzu. Piecz całość około 30 minut w 180 stopniach. Możesz pod koniec pieczenia posypać kalafiora startym parmezanem. Podawaj sam lub jako dodatek do obiadu.

Zapiekanka z kalafiorem

Zapiekanka z kalafiora
© Photogenica

Tradycyjny gotowany kalafior może zostać zastąpiony pyszną zapiekanką z kalafiorem, serem i dodatkiem pora. Możesz podawać ją jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs.

Potrzebne składniki

1 średni kalafior, 55 g masła, 2 duże pory oczyszczone i pokrojone w plasterki, 55 g mąki, duża szczypta soli, 460 ml mleka, 55 g miękkiego sera (na przykład cheddar) startego na średniej grubości oczkach plus odrobina sera na posypanie po wierzchu zapiekanki, świeżo zmielony pieprz

Kalafiora podziel na różyczki i dokładnie umyj. Blanszuj warzywo przez kilka minut w gorącej wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Kalafior powinien pozostać chrupiący.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojone pory. Smaż aż całkowicie zmiękną i zrumienią się. Do porów dodaj mąkę i cały czas mieszając podsmaż całość przez około 4 minuty. Będzie to baza do sosu. Dolej mleko i ciągle mieszając gotuj jeszcze około 5 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć.

Konsystencja powinna być dosyć gęsta, jednak zawsze możesz dodać odrobiny mleka, jeżeli uważasz, że jest zbyt gęsta. Na koniec dodaj starty ser i mieszaj do jego całkowitego rozpuszczenia się.

Różyczki kalafiora ułóż w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem (masłem lub oliwą z oliwek), zalej sosem tak, aby całość była równo pokryta. Posyp zapiekankę żółtym serem, dopraw odrobiną pieprzu i piecz około 20 - 30 minut w 180 stopniach. Kiedy zapiekanka przybierze złocisty kolor to znak, że możesz ją wyjąć z piekarnika.

Pure z kalafiora

Puree z kalafiora
© Photogenica

Gładkie pure z kalafiora jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnie podawanych ziemniaków. Ugotuj różyczki z jednego większego kalafiora na miękko. Dodaj odrobinę masła, soli i pieprzu i utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Podawaj zamiast ziemniaków. Zaskoczy cię ciekawy smak i staniesz się fanem tego rozwiązania.

Pure z kalafiora i brokuła

puree z kalafiora i brokuła
© Photogenica

Jeżeli smak samego kalafiora to dla ciebie za mało, połącz go z brokułem. Wykorzystując przepis zamieszczony wyżej, zrób zielone pure z mieszanki tych podobnych warzyw. Proporcje dobieraj według własnego uznania i upodobań.

Tortilla z kalafiora

Tortilla z kalafiora
© Photogenica

Jeżeli lubisz eksperymenty w kuchni, spróbuj zrobić tortillę z kalafiora. Jest to prosty przepis, a dzięki zmianie przypraw przypadnie do gustu każdemu. Możesz użyć jako dodatku chili, kminu lub suszonych ziół. Gotowe placuszki podawaj z ulubionym nadzieniem.

Potrzebne składniki:

różyczki z jednego, większego kalafiora, 2 duże jajka, ½ łyżeczki suszonego oregano, ½ łyżeczki suszonej papryki,sól i świeżo zmielony pieprz.

Rozgrzej piekarnik do około 175 stopni. Kalafiora zblenduj na puszystą masę. Sparz masę przez około 5 minut w gorącej wodzie, a następnie przesyp na czystą bawełnianą ściereczkę i odciśnij jak najwięcej wody z ugotowanego warzywa. Im więcej wody usuniesz, tym lepszą konsystencję placków uzyskasz (im więcej wody pozostanie, tym bardziej rozmoknięte placki uzyskasz).

Masę umieść w misce, dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku i wymieszaj. Ciasto podziel na 6 części, z których formuj małe placki. Układaj je na blaszce i piecz około 7 - 10 minut. Po tym czasie przekręć na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut.

Wrapy z kalafiora

Wrapy z kalafiora
© Photogenica

Jeżeli jesteś miłośnikiem kuchni meksykańskiej i chcesz stworzyć zdrowszą wersję wrapów do stworzenia pysznych dań, wypróbuj wersji z kalafiorem. Jest to bardzo prosty przepis który może zaskoczyć się smakiem.

Potrzebujesz:

½ średniej wielkości kalafiora, 2 jajka, ½ łyżeczki curry, ¼ łyżeczki soli, mielony czosnek i zioła (bazylia, oregano, tymianek i estragon)

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Różyczki z kalafiora zmiel i sparz z 3 szklankami wody przez około 5 - 8 minut. Po tym czasie odcedź wodę, a masę przełóż na bawełnianą ściereczkę i odciśnij nadmiar wody. Dzięki temu ciasto nie będzie miało rozmoczonej konsystencji.

W misce połącz kalafiora z pozostałymi składnikami. Ciasto podziel na dwie części i rozłóż na pergamin tworząc dwa cienkie placki. Uważaj aby ciasto nie było zbyt cienkie i nie powstały żadne dziury. Piecz przez około 17 minut, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe wrapy wystudź na kratce do piekarnika, żeby nie rozmokły od pary.

Kalafiorowy Hummus

Hummus z kalafiora
© Photogenica

Humus to pyszna zdrowa przekąska. Może być jeszcze zdrowsza i jeszcze pyszniejsza jeżeli do jej przygotowania użyjesz kalafiora.

Za pomocą robota kuchennego, rozgnieć 4 szklanki kalafiora ugotowanego na parze, dodaj 2 łyżki pasty Tahini, 5 łyżek soku z cytryny i szczyptę kminku. Dodaj więcej oliwy z oliwek lub kminku w razie potrzeby jeżeli chcesz zmienić smak. Dopraw solą i pieprzem i gotowe.

Deser z kalafiora

Deser z kalafiora
© Photogenica

Kto powiedział, że z kalafiora można przygotować tylko pikantne i słone potrawy. Ten przepis na shakea czekoladowego z kalafiorem jest zdrową alternatywą dla deserów. Możesz go podawać dzieciom i dorosłym, posmakuje wszystkim.

Potrzebujesz:

1 szklankę zamrożonego, ugotowanego na parze kalafiora, 2 łyżki puree z awokado, 6 do 8 kostek gorzkiej czekolady, 2 łyżki kakao, 1 szklanka mleka migdałowego, ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, brązowy cukier lub słodzik do smaku ( może być również stewia)

Wszystkie składniki umieść w kubku do blendowania i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Koktajl podawaj schłodzony.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas