Reklama

Reklama

25 października - Światowy Dzień Makaronu

Okazji do świętowania jest wiele – rodzinne spotkania, urodziny, romantyczne kolacje we dwoje, kolorowe kinderbale czy domówki ze znajomymi. A co można świętować każdego roku 25 października – i to na całym świecie? Oczywiście Światowy Dzień Makaronu – to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Zaprośmy przyjaciół do wspólnego gotowania albo zaskoczmy ich przepysznym makaronowym daniem. Oto inspiracje od Lubelli na każdą okazję i dla każdego!

Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów - ogranicza nas tylko wyobraźnia!  Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu (a raczej dla wszystkich, którzy go uwielbiają) wyjątkowe święto! 

Reklama

25 października dyskutuje się o nim, wymienia kulinarnymi pomysłami na pyszne potrawy, a przede wszystkim próbuje. A pomysłów na dania z makaronem jest z pewnością więcej niż jego kształtów. Żaden inny produkt tak doskonale nie łączy się niemal z każdym dodatkiem - sezonowymi warzywami i owocami, mięsem, rybami czy owocami morza. Makaron to doskonały pomysł dla rodziców małych niejadków, źródło inspiracji dla zakochanych i pomysł na szybkie danie, gdy wpadną niespodziewani goście. Może z niego powstać zarówno wykwintna potrawa serwowana przez mistrza kuchni, jak też radosna improwizacja domowego smakosza. Czym byłyby bez niego zupy? W końcu makaron najlepiej uzupełnia ich pyszny, domowy smak! Idealnie sprawdza się także jako podstawa dania do pracy, a nawet deseru! Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą przygotować z makaronem pyszne potrawy. 

Na pewno więc nie trzeba będzie długo nikogo namawiać, by razem z Lubellą świętować ten wspaniały dzień. Poniżej przedstawiamy 4 pomysły na pyszne, makaronowe dania. To propozycje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie i które sprawdzą się na Waszych stołach nie tylko przy okazji makaronowego święta. 

Przepisy

Pizza makaronowa

Składniki na spód

  • 100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw
  • 30 g startego żółtego sera
  • jajko
  • łyżeczka suszonego oregano

Składniki na sos

  • szklanka passaty pomidorowej
  • łyżka posiekanej cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Składniki dodatkowe

  • kulka mozzarelli
  • ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek
  • oliwa

Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.

Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.

Zapiekanka makaronowa na słodko z twarożkiem i owocami

Składniki

  • 200 g makaronu Lubella Mini Kokardki
  • 200 g kremowego twarożku naturalnego
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka masła
  • pomarańcza
  • kilka śliwek
  • garść malin
  • 2 łyżki płatków migdałów

Makaron Lubella Mini Kokardki gotujemy 8 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Makaron mieszamy z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Przekładamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią.

Spaghetti z domowym kebabem i mango

Składniki

  • wołowina - 300 g
  • makaron Lubella Spaghetti - 250 g
  • świeże mango - 1/2 szt
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • przyprawa do gyrosa - 1 czubata łyżeczka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • suszona papryczka chili- do posypania

Składniki na Vinegret

  • musztarda francuska - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz - do smaku

Wołowinę mielimy, doprawiamy przyprawą, solą oraz podlewamy oliwą i dokładnie wyrabiamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość około 5 mm, zakrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 5 minut (sprawdzamy widelcem czy mięso nie jest surowe). W międzyczasie mango kroimy w kostkę oraz gotujemy makaron Spaghetti Lubella. Z piekarnika wyjmujemy mięso, a powstały tłuszcz odlewamy do miseczki. Musztardę, miód, sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu mieszamy, dolewamy 2-3 łyżki pozostałego wywaru z mięsa. Spaghetti Lubella mieszamy z mango, pokruszonym mięsem i skrapiamy vinegretem. Posypujemy posiekaną kolendrą oraz suszoną papryczką chili.

Sałatka z makaronem

Składniki

  • 1 szklanka makaronu Lubella Pełne Ziarno Kokardki
  • garść roszponki
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • 2 łyżki kukurydzy
  • ½ papryki żółtej
  • pomidorki koktajlowe
  • 300 gram piersi kurczaka
  • szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu
  • oliwa z oliwek do smażenia

Składniki dresing miodowo-musztardowy

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy. Na oliwie z oliwek smażymy pierś i studzimy. Składniki dressingu mieszamy dokładnie. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i pomidorki kroimy drobno. Na dnie słoika układamy: roszponkę, ugotowany makaron, pokrojoną paprykę. Wlewamy dressing. Układamy kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, pierś kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch dekorujemy roszponką. Zamykamy słoik i zabieramy na lunch do pracy lub ze sobą na wynos.

Dowiedz się więcej na temat: światowy dzień makaronu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje