4 domowe pizze

Pizza zrobiona własnoręcznie smakuje zawsze wyjątkowo
Pizza zrobiona własnoręcznie smakuje zawsze wyjątkowo123RF/PICSEL

Z szynką i listkami mniszka

Składniki:

  • 1 pęczek oraz kilka kwiatów mniszka lekarskiego
  • 10 dag szynki dojrzewającej (ew. polędwicy łososiowej)
  • 15 dag sera mozzarella
  • 10 dag parmezanu
  • 2-3 łyżeczki suszonego tymianku
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

Z krewetkami i kaparami

Składniki:

  • 2 puszki serc karczochów 
  • 30 dag mrożonych krewetek
  • 25 dag mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 8 łyżeczek oliwy
  • 4 gałązki bazylii
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

Z cukinią oraz rozmarynem

Składniki:

  • 25 dag sera ricotta
  • 3 łyżki pesto (ze słoika)
  • 30 dag cukinii
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 25 dag mozzarelli
  • 4 łyżki orzeszków piniowych (albo pestek słonecznika)
  • 8 łyżeczek oliwy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

Z mielonym mięsem i tymiankiem

Składniki:

  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 30 dag małych zielonych papryczek
  • 25 dag mozzarelli
  • 4 gałązki bazylii
  • sól, pieprz
  • mąka do oprószenia stolnicy

Ciasto podstawowe plus sos pomidorowy

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?