Reklama

Reklama

4 domowe pizze

Przygotowanie ich to nic trudnego!

Z szynką i listkami mniszka

Składniki:

  • 1 pęczek oraz kilka kwiatów mniszka lekarskiego
  • 10 dag szynki dojrzewającej (ew. polędwicy łososiowej)
  • 15 dag sera mozzarella
  • 10 dag parmezanu
  • 2-3 łyżeczki suszonego tymianku
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

1.Przygotuj ciasto oraz sos pomidorowy według przepisu podstawowego. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj, podsypując mąką. Placki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Parmezan i mozzarellę zetrzyj.

Reklama

2.Ciasto posmaruj sosem. Posyp tymiankiem i startymi serami. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 st. Piecz 15 minut. Listki mniszka umyj, osusz, porwij na kawałeczki. Kwiaty drobno pokrusz. Gotowe pizze obłóż plasterkami szynki oraz listkami mniszka.

3. Posyp kwiatami.

Z krewetkami i kaparami

Składniki:

  • 2 puszki serc karczochów 
  • 30 dag mrożonych krewetek
  • 25 dag mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 8 łyżeczek oliwy
  • 4 gałązki bazylii
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

1. Przygotuj ciasto i sos pomidorowy według przepisu podstawowego. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 4 porcje. Każdą rozwałkuj na owalny placek, podsypując mąką. Placki ułóż na blachach przykrytych pergaminem.

2. Mozzarellę pokrój w plasterki, karczochy osącz. Placki posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż karczochami oraz krewetkami. Posyp solą i pieprzem. Przykryj plasterkami mozzarelli. Skrop oliwą. Pizze piecz kolejno po 20 minut w temp. 250 st. Udekoruj bazylią.

Z cukinią oraz rozmarynem

Składniki:

  • 25 dag sera ricotta
  • 3 łyżki pesto (ze słoika)
  • 30 dag cukinii
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 25 dag mozzarelli
  • 4 łyżki orzeszków piniowych (albo pestek słonecznika)
  • 8 łyżeczek oliwy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

1.Przygotuj ciasto według przepisu podstawowego. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 4 porcje. Każdą rozwałkuj na owalny placek, lekko podsypując mąką. Placki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Cukinię umyj, pokrój w cieniutkie plasterki. Posyp je solą i cukrem. Rozmaryn posiekaj.

2.Ricottę utrzyj z pesto na gładką masę. Przypraw ją solą oraz pieprzem. Ciasto posmaruj masą serową. Obłóż cukinią. Posyp orzeszkami piniowymi i rozmarynem. Skrop oliwą. Pizze piecz kolejno po 20 minut w temp. 250 st. Udekoruj startą skórką cytrynową.

Z mielonym mięsem i tymiankiem

Składniki:

  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 30 dag małych zielonych papryczek
  • 25 dag mozzarelli
  • 4 gałązki bazylii
  • sól, pieprz
  • mąka do oprószenia stolnicy

Ciasto podstawowe plus sos pomidorowy

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

1 Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru oraz odrobiną mąki. Domieszaj tyle ciepłej wody, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 15 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, ok. 200 ml ciepłej wody oraz 3 łyżki oliwy. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

2 Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj pomidory. Duś ok. 20 minut bez przykrycia. Pod koniec sos przypraw do smaku resztą cukru, solą oraz pieprzem.




Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje