Po takim śniadaniu prędko nie zgłodniejesz. Przygotujesz w pięć minut
Szukasz pomysłu na szybkie, ale zdrowe i sycące śniadanie, by w zdrowy sposób rozpocząć dzień? Sięgnij po smoothie z awokado. Dzięki kremowej konsystencji i neutralnemu smakowi owoc świetnie łączy się z wieloma składnikami — od owoców, poprzez warzywa, aż po przyprawy. Włączenie takiego koktajlu do codziennego jadłospisu to krok w stronę zdrowia bez wielu godzin spędzanych w kuchni.

Spis treści:
Jakie właściwości ma awokado?
Awokado nie bez powodu jest określane mianem superfood. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-9, wspomagające serce i układ nerwowy. W kremowym miąższu nie brakuje witaminy E, która chroni komórki przed starzeniem, oraz witaminy K - wspierającej prawidłowe krzepnięcie krwi i zdrowie kości. Awokado jest znakomitym źródłem potasu znanego z właściwości regulowania ciśnienia krwi, kwasu foliowego oraz błonnika kluczowego dla trawienia i wspomagania odchudzania.
Regularne spożywanie awokado wpływa korzystnie na skórę, mózg, poziom cholesterolu i ogólne samopoczucie. Nie wszyscy jednak z dużą ochotą włączają owoc do diety, narzekając na nijaki i mdły smak. Smoothie staje się więc doskonałym sposobem, by "przemycić" wartościowy produkt do diety, łącząc go z innymi wartościowymi składnikami.
Proste i szybkie śniadanie na dobry początek dnia
Smoothie z awokado to doskonały posiłek o poranku, ponieważ zapewnia uczucie sytości na długo. Zawarte w owocu zdrowe tłuszcze i błonnik hamują głód. Poprzez stabilizację poziomu cukru we krwi jest opcją idealną dla osób dbających o linię i stały poziom energii. Jako bogate źródło składników odżywczych wspiera odporność, koncentrację i metabolizm. W dodatku jest szybkie w przygotowaniu, więc okazuje się idealne w porannym pośpiechu.

Jak zrobić smoothie z awokado i bananem? Przepis
Podstawową recepturę bez trudu urozmaicisz ulubionymi dodatkami lub produktami, które masz w lodówce. Prezentujemy opcję połączenia awokado z bananem, aby uzyskać kremowy specjał o słodkim smaku, przełamanym cytrusową nutą.
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 banan
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. owsianego czy migdałowego)
- sok z 1/2 limonki (lub cytryny)
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w blenderze. Miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Przelej do szklanki i ciesz się smakiem domowego smoothie. Praca nad śniadaniemnie zajmie ci więcej niż 5 minut.
Jakie dodatki pasują do smoothie z awokado?
Awokado doskonale komponuje się z wieloma składnikami - zarówno owocami, jak i warzywami. Nie masz pomysłu na urozmaicenie swojej przekąski? Przygotowaliśmy listę smacznych i wartościowych dodatków.
- Owoce: mango, jabłko, gruszka, kiwi, ananas, truskawki, maliny, borówki.
- Warzywa: szpinak, jarmuż, seler naciowy.
- Zdrowe tłuszcze: siemię lniane, nasiona chia, masło orzechowe.
- Białko: jogurt naturalny, kefir, jogurt grecki.
- Przyprawy: cynamon, kurkuma, imbir, kakao.