6 niesamowitych właściwości orzeszków piniowych
Pyszna wieczorna przekąska, która jednocześnie pomoże ci utrzymać prawidłową masę ciała? Brzmi zbyt dobrze, żeby było prawdzie, a jednak to prawda! Smaczne i odżywcze orzeszki piniowe mogą pomóc w zrzuceniu wagi oraz zapewnić mnóstwo właściwości zdrowotnych. Są one popularnym źródłem składników odżywczych od czasów paleolitu. Drzewo piniowe pochodzi z rodziny sosnowatych, a jego orzechy znane są pod wieloma nazwami. W języku Hindi nazywa się je chilgoza. Orzeszki chilgoza można znaleźć między innymi w Indiach, Pakistanie oraz Afganistanie. Nasiona te są małe i mają podłużny kształt oraz mierzą od 2,5 do 5 cm.
Poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego:
Orzeszki piniowe są bogate w jednonienasycone tłuszcze, które pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Ich regularne spożywanie, zwiększa ilość dobrego cholesterolu oraz obniża zawartość jego złej odmiany. Kwas oleinowy w tych orzechach pomaga wątrobie w usuwaniu trójglicerydów z organizmu oraz pozwala na utrzymanie prawidłowego profilu lipidowego, przez co zapobiega chorobom wieńcowym oraz udarom.
Utrata wagi:
Jedząc garść orzeszków piniowych, możesz pomóc sobie w utrzymaniu prawidłowej wagi. Wyniki jednego badania wykazały, że zamiana zdrowych nienasyconych tłuszczy na tłuszcze nasycone, przyczynia się do utraty wagi bez zmniejszania ilości spożywanych kalorii. Orzeszki piniowe zmniejszają apetyt, a kwas pinolenowy stymuluje CCK (cholecystokinina), czyli hormon, który odpowiada za informowanie naszego mózgu o tym, że jesteśmy najedzeni. Orzeszki piniowe mogą zmniejszyć ilość spożywanego jedzenia aż o 37%.
Antyoksydanty:
Orzeszki piniowe zawierają bardzo dużą ilość antyoksydantów, które zabijają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za rozwój komórek nowotworowych oraz innych chorób. Antyoksydanty pomagają także wzmocnić organizm przed szkodliwym działaniem wirusów oraz innych czynników powodujących infekcje. Orzeszki piniowe znane są również z tego, że spowalniają proces starzenia.
Poprawiają zdrowie oczu:
Orzeszki piniowe zawierają beta-karoten oraz antyoksydanty, które mają pozytywny wpływ na zdrowie oczu. Zawarta w nich luteina, chroni oczy przed promieniowaniem UV oraz zapobiega uszkodzeniom plamki żółtej. Ich spożywanie spowalnia również proces pogarszania się wzroku wraz z wiekiem.
Energia:
Orzeszki piniowe są idealną wieczorną przekąską. Zawierają bowiem białko, które zapewnia nam natychmiastową dawkę energii oraz pomaga naprawiać i budować tkankę mięśniową. Białko jest wolno spalającym się paliwem, które dostarcza nam energię na długi czasu. Pomaga również w lepszym zużyciu tlenu przez organizm, przez co także wzrasta nasz poziom energii.
Zdrowie skóry:
Witamina E, która obecna jest w orzeszkach piniowych, jest potrzebna do utrzymania zdrowych błon komórkowych. Chroni ona także naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Z kolei zmiękczające właściwości olejku z orzeszków piniowych, pozwalają zachować nawilżoną skórę.
Olej z orzeszków piniowych:
Orzeszki piniowe są bardzo często wykorzystywane do wytwarzania z nich oleju, który ma delikatny smak i słodki zapach. Używany był on w medycynie tradycyjnej już od czasów starożytnych. Jest on używany w aromaterapii oraz przemyśle kosmetycznym. Olej z orzeszków piniowych świetnie sprawdzi się także podczas gotowania oraz jako sos do sałatki. W czasach starożytnych używany był on do łagodzenia podrażnień układu pokarmowego. Może być on użyty jako pomoc we wrzodach dwunastnicy oraz problemach żołądkowych.
Wartość odżywcza orzeszków piniowych:
Orzeszki piniowe są doskonałym źródłem kilku niezbędnych składników odżywczych takich jak witaminy A, B, C, D oraz E. Są one również bogate w witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy, kwas foliowy i pirydoksyna. Orzeszki piniowe zawierają także dużą ilość minerałów takich jak mangan, potas, wapń, cynk, selen oraz żelazo. Oprócz tego znajdziemy w nich kwas pinolenowy oraz oleinowy, które stymulują hormony. W 100 g orzeszków piniowych zawiera się 675 kalorii.