7 przepisów na doskonałą pizzę
Już 9 lutego Światowy Dzień Pizzy!
Pizza z serem pleśniowym
Składniki na 2 porcje:
- 300 g mąki
- Pół kostki (21 g) drożdży
- Szczypta cukru
- Łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 250 g sera z niebieską pleśnią
- Opakowanie krojonych pomidorów (370 g)
- Mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę cukru, sól, olej i 150 ml ciepłej wody. Wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ser pokroić na kawałki. Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 2 części i na wysypanej mąką powierzchni uformować dwa krążki. Krążki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować pomidorami, posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec 20-25 minut.
Pizza z karczochami
Składniki na 2 porcje:
- 300 g mąki
- Pół kostki (21 g) drożdży
- Szczypta cukru
- Łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
- 200g przecieru pomidorowego
- Po pół zielonej i żółtej papryki
- Słoik (425 ml) karczochów
- Słoik (50 g) anchois
- 125 g sera provolone
- suszone zioła do pizzy
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę cukru, sól, olej i 150 ml ciepłej wody. Wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w plasterki.
Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 2 części i na wysypanej mąką powierzchni uformować dwa krążki. Krążki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować przecierem pomidorowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. W tym czasie paprykę pokroić w paski, karczochy i anchois osączyć. Przygotowane składniki ułożyć na pizzach, posypać ziołami i serem i zapiekać kolejne 15-20 minut
Pizza ze szpinakiem
Składniki na 2 porcje:
- 300 g mąki
- Pół kostki (21 g) drożdży
- Szczypta cukru
- Łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Opakowanie krojonych pomidorów(500 g)
- 300 g szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Grubo zmielony czarny pieprz
- 200 g owczego sera
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę cukru, sól, 1 łyżkę oliwy i 150 ml ciepłej wody. Wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 2 części i na wysypanej mąką powierzchni uformować dwa krążki. Krążki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować pomidorami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na 15 minut Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałej oliwie, dodać szpinak i przesmażyć wszystko razem, doprawić solą i pieprzem. Ser pokroić w kostkę. Szpinak i ser nałożyć na ciasto i piec kolejne 10-15 minut.
Pizza z salami
Składniki na 2 porcje:
- 300 g mąki
- Pół kostki (21 g) drożdży
- Szczypta cukru
- Łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- Opakowanie krojonych pomidorów z cebulą i czosnkiem
- Słoik łagodnej papryki marynowanej
- 80 g salami w plasterkach
- oregano
- 100 g tartego sera
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę cukru, sól, olej i 150 ml ciepłej wody. Wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 2 części i na wysypanej mąką powierzchni uformować dwa krążki. Krążki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować pomidorami. Wstawić na 15 minut do rozgrzanego piekarnika (200 st. C). papryki i salami ułożyć na pizzach, posypać oregano i serem. Zapiekać kolejne 10 minut.
Z gotowaną szynką
Składniki na 2 porcje:
- 300 g mąki
- Pół kostki (21 g) drożdży
- Szczypta cukru
- Łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 200 g przecieru pomidorowego
- 150 g pieczarek
- 250 g gotowanej szynki w plasterkach
- 150 g sera Gouda
- Pieprz
- Tymianek
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę cukru, sól, olej i 150 ml ciepłej wody. Wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 2 części i na wysypanej mąką powierzchni uformować dwa krążki. Krążki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować przecierem. Wstawić na 10 minut do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Pizze obłożyć pokrojonymi w plasterki grzybami, szynką, posypać tymiankiem, pieprzem i startym serem. Wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
Pizza z tuńczykiem
Składniki na 2 porcje:
- 300 g mąki
- Pół kostki (21 g) drożdży
- Szczypta cukru
- Łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- Opakowanie krojonych pomidorów z ziołami
- Pół cebuli
- Puszka tuńczyka (210 g)
- 125 g sera Raclette
- 100 g czarnych oliwek
- Pieprz
- Majeranek
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę cukru, sól, olej i 150 ml ciepłej wody. Wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 2 części i na wysypanej mąką powierzchni uformować dwa krążki. Krążki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować pomidorami. Wstawić na 15 minut do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Cebulę pokroić w krążki, tuńczyka osączyć i rozdrobnić, ser zetrzeć. Na pizze nałożyć tuńczyka, cebulę i oliwki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Posypać serem. Piec kolejne 10 minut.
Z owocami morza
Składniki na 2 porcje:
- 300 g mąki
- Pół kostki (21 g) drożdży
- Szczypta cukru
- Łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- Opakowanie krojonych pomidorów
- Pęczek zielonej cebulki
- Opakowanie owoców morza w zalewie
- 125 g tartego sera Bel Paese
- pieprz
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę cukru, sól, olej i 150 ml ciepłej wody. Wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 2 części i na wysypanej mąką powierzchni uformować dwa krążki. Krążki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować pomidorami. Wstawić na 15 minut do gorącego piekarnika (200 st. C). Na pizze nałożyć pokrojoną cebulkę i owoce morza, doprawić solą i pieprzem, posypać serem i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut