Reklama

Reklama

Ananasowy tort z portretem ślimaka

Przygotowanie: 100 minut • 12 porcji • 305 kcal/porcja • 4 zł/porcja.

Składniki

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki masła

Składniki - na krem

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • budyń w proszku
  • 250 g masła
  • 100 g ananasa z puszki

Składniki - do dekoracji

  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • białko
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka kakao
  • żółty i czerwony barwnik spożywczy

1. Utrzyj żółtka z połową cukru. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszaj obie masy, dodaj mąkę. Tortownicę posmaruj masłem, podsyp mąką. Przełóż do niej ciasto. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 160 st. C. Po ostudzeniu przekrój w poprzek na trzy części.

2. Ugotuj budyń, dodając mleko i cukier. Ostudź go, mieszając i dodaj masło. Ubij mikserem na krem. Przełóż placki kremem i ananasem pokrojonym na małe kawałki. Boki posmaruj resztą kremu i obsyp orzechami.

Reklama

3. Białko, cukier i sok z cytryny utrzyj na polewę. Połową posmaruj wierzch tortu. Resztę rozdziel na 3 części, wymieszaj z kakao i barwnikami. Przełóż do papierowych rożków i narysuj na torcie ślimaka.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje