Ananasowy tort z portretem ślimaka

Przygotowanie: 100 minut • 12 porcji • 305 kcal/porcja • 4 zł/porcja.

Sprawdź przepis!
Sprawdź przepis!123RF/PICSEL

1. Utrzyj żółtka z połową cukru. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszaj obie masy, dodaj mąkę. Tortownicę posmaruj masłem, podsyp mąką. Przełóż do niej ciasto. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 160 st. C. Po ostudzeniu przekrój w poprzek na trzy części.

2. Ugotuj budyń, dodając mleko i cukier. Ostudź go, mieszając i dodaj masło. Ubij mikserem na krem. Przełóż placki kremem i ananasem pokrojonym na małe kawałki. Boki posmaruj resztą kremu i obsyp orzechami.

3. Białko, cukier i sok z cytryny utrzyj na polewę. Połową posmaruj wierzch tortu. Resztę rozdziel na 3 części, wymieszaj z kakao i barwnikami. Przełóż do papierowych rożków i narysuj na torcie ślimaka.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas