Angielski piknik
Sezon pikników czas zacząć. Zapraszamy na majówkę w prawdziwie brytyjskim stylu!

Chociaż zdania na temat kuchni brytyjskiej są mocno podzielone, są w niej przysmaki, które przypadną do gustu prawdziwym smakoszom - choćby pyszne bułeczki scones! Podobnie jak pozostałe propozycje, nadadzą się idealnie do wiklinowego kosza, który zabierzemy na majowy angielski piknik. Teraz wystarczy czekać na słoneczną pogodę!
Scones - brytyjskie bułeczki z dżemem i śmietaną
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki, - szczypta soli, - 50 g cukru, - pół opakowania proszku do pieczenia, - 100 g masła, - 125 ml + 2 łyżki mleka, - 150 g śmietany tortowej, - 100 g konfitury malinowej, - mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać 50 g masła w płatkach. Stopniowo wlać 125 ml mleka i wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego. Następnie wyrabiać ręcznie. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut w zimne miejsce, a później na 20 minut w temperaturze pokojowej. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na grubość ok 2 cm. Wycinać krążki o średnicy 6 cm i układać na wyłożonej papierem blasze. Skropić dwoma łyżkami mleka i wstawić do rozgrzanego piekarnika (225 st. C) na 12 minut. Masło roztopić i wymieszać ze śmietaną. Scones podawać ze śmietaną i konfiturą malinową. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 960 kJ/229 kcal
Cornish Pastry - pieróg kornwalijski
Składniki na 13 sztuk:
- 450 g mąki, - sól, - 100 g masła, - 100 g smalcu (ew. można zastąpić masłem), - 300 g ziemniaków, - 125 g marchewki, - cebula, - 150 g chudej wołowiny, - łyżeczka bulionu instant, - pieprz,- cukier, - 2 żółtka, - 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z łyżeczką soli. Dodać masło i smalec w płatkach. Wyrobić najpierw za pomocą robota kuchennego, a później ręcznie. Odstawić pod przykryciem na 45 minut w chłodne miejsce. Ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, mięso również pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać z łyżeczką bulionu instant. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ciasto uformować w wałek i pokroić na 13 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na krążek o średnicy ok 14,5 cm. Brzegi zwilżyć wodą, na środek nakładać nadzienie zostawiając ok 1,5 cm wolnego ciasta z brzegu. Ciasto złożyć, brzegi zlepić. Gotowe pierogi układać na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blachach i nieco ponakłuwać. Żółtko zmieszać z mlekiem i posmarować pierogi. Blachy kolejno wkładać do piekarnika rozgrzanego do 225 st. C i piec 20 minut a następnie redukować temperaturę do 150 st. C i piec dalsze 20 st. C. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal
Sandwich z jajkiem
Składniki na 4-6 porcji:
- 500 g filetu z kurczaka, - 2 łyżki oleju,- sól, pieprz, - 4 jajka, - 75 g masła, - 1/4 pęczka pietruszki, - mała sałata rzymska, - 12 kromek pieczywa tostowego, - 6 łyżeczek Mango Chutney, - 75 g startego sera np. Chester
Przygotowanie:
Filety z kurczaka mocno obsmażyć na oleju, nieco zmniejszyć ogień i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić w cienkie plastry. Jajka włożyć do wrzątku i gotować 9 minut. Obrać ze skorupek i oddzielić białka od żółtek. Białka drobno posiekać. Masło i żółtka zmiksować, dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Kromki posmarować masłem zmiksowanym z żółtkiem. Na połowie kromek układać mięso, posypywać białkiem. Nakładać po łyżeczce Chutney'u i listku sałaty. Nakryć drugą kromką. Obciąć skórkę i poprzekrawać kanapki po przekątnej. Podawać posypane startym serem.
Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!