Anna Starmach i jej przepisy na rozgrzewające potrawy
Jurorka programu "MasterChef" Anna Starmach przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy, które rozgrzeją nasz organizm nawet podczas najmroźniejszych dni.
Starmach przyrządziła m.in. ciasto czekoladowe z imbirem, zapiekankę z chili con carne i zupę w klimatach meksykańskich.
Zapiekanka z chili con carne
- 600 g mielonej wołowiny
- puszka pomidorów bez skórki
- 100 ml bulionu warzywnego
- puszka czerwonej fasoli
- ostra papryka, oregano
- chili (w wersji dla dzieci dodać odrobinę), pieprz cayenne
- 3 ząbki czosnku
- słodka papryka
- kmin rzymski
- 2 cebule
Puree
- szczypta gałki muszkatołowej
- 70 g twardego żółtego sera
- 600 g ziemniaków
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Ciasto czekoladowe z imbirem
- Skórka otarta z 1/2 skórki pomarańczy
- szczypta mielonych goździków
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g drobnego cukru
- szczypta cynamonu
- pół szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 50 g imbiru
- 280 g masła
- 75 g mąki
- 3 jajka