Anna Starmach poleca burgery z... jajecznicą!

Choć fast foody kojarzą się z niezdrową kuchnią, użycie zdrowych zamienników może pozwolić spokojnie cieszyć się tymi daniami serwowanymi na szybko. Jedną z propozycji Anny Starmach są burgery z... jajecznicą, które zrobić będą potrafiły nawet dzieci.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

"Robimy wszystko, żeby nasze dzieci chodziły do dobrych szkół, żeby miały fajne zajęcia pozalekcyjne, ale też, żeby dobrze się odżywiały. Walczymy z fast foodami, batonami, cukierkami. Najlepszym sposobem nauczenia dziecka zdrowych nawyków jest gotowanie z nim. Zaproszenie pociechy do kuchni to nie jest tylko rozwijanie jego zdolności manualnych, ale też nauka zdrowego podejścia do życia" - przekonywała w wywiadzie dla PAP Life Anna Starmach, jurorka programów "Masterchef" i "Masterchef junior", a także autorka książek kucharskich.Najnowsza publikacja jurorki programów kulinarnych pt. "Pyszności" skierowana jest właśnie do dzieci.


 Jedną z propozycji Starmach, którą mali kucharze mogą przygotować sami - ewentualnie, w zależności od wieku dziecka, z małą pomocą dorosłych - są burgery z jajecznicą. To zdrowa alternatywa dla gotowych fast foodów. Według Starmach wspólne gotowanie to nie tylko nauka zdrowego odżywiania. "To jest też nauka matematyki - miary, wagi, pojemności, objętości, temperatury, a oprócz tego też fajny sposób na spędzenie razem czasu" - przekonuje PAP Life jurorka.
Składniki potrzebne do przygotowania dania dla dwóch osób to: 

Pomocne mogą być wykałaczki - wystarczą cztery sztuki.

Przygotowanie burgerów zaczynamy od nagrzania piekarnika do temp. 230 st. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidora pokroić w plastry. Bułki przekroić, a na ich spodach ułożyć po plastrze sera. Dalej bułki przekładamy na blachę, wkładamy do piekarnika na minutę (z włączoną funkcją grill), aby się przyrumieniły, a ser na nich się roztopił.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wbijamy dwa jajka. Mieszamy je, a gdy się zetną, ściągamy jajecznicę z patelni. Wykładamy ją na spody bułek z roztopionym serem, kładziemy szynkę, dodajemy pomidora i kiełki, polewamy ketchupem, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy drugą połową bułki. "Możesz wbić w środek bułek wykałaczki lub patyczki do lodów, będzie je łatwiej jeść" - radzi w swojej książce autorka przepisu.

Smacznego!

Zmysłowe smaki: Wegetariańskie burgeryInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas