Anna Starmach poleca burgery z... jajecznicą!
Choć fast foody kojarzą się z niezdrową kuchnią, użycie zdrowych zamienników może pozwolić spokojnie cieszyć się tymi daniami serwowanymi na szybko. Jedną z propozycji Anny Starmach są burgery z... jajecznicą, które zrobić będą potrafiły nawet dzieci.
"Robimy wszystko, żeby nasze dzieci chodziły do dobrych szkół, żeby miały fajne zajęcia pozalekcyjne, ale też, żeby dobrze się odżywiały. Walczymy z fast foodami, batonami, cukierkami. Najlepszym sposobem nauczenia dziecka zdrowych nawyków jest gotowanie z nim. Zaproszenie pociechy do kuchni to nie jest tylko rozwijanie jego zdolności manualnych, ale też nauka zdrowego podejścia do życia" - przekonywała w wywiadzie dla PAP Life Anna Starmach, jurorka programów "Masterchef" i "Masterchef junior", a także autorka książek kucharskich.Najnowsza publikacja jurorki programów kulinarnych pt. "Pyszności" skierowana jest właśnie do dzieci.
Jedną z propozycji Starmach, którą mali kucharze mogą przygotować sami - ewentualnie, w zależności od wieku dziecka, z małą pomocą dorosłych - są burgery z jajecznicą. To zdrowa alternatywa dla gotowych fast foodów. Według Starmach wspólne gotowanie to nie tylko nauka zdrowego odżywiania. "To jest też nauka matematyki - miary, wagi, pojemności, objętości, temperatury, a oprócz tego też fajny sposób na spędzenie razem czasu" - przekonuje PAP Life jurorka.
Składniki potrzebne do przygotowania dania dla dwóch osób to:
Pomocne mogą być wykałaczki - wystarczą cztery sztuki.
Przygotowanie burgerów zaczynamy od nagrzania piekarnika do temp. 230 st. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidora pokroić w plastry. Bułki przekroić, a na ich spodach ułożyć po plastrze sera. Dalej bułki przekładamy na blachę, wkładamy do piekarnika na minutę (z włączoną funkcją grill), aby się przyrumieniły, a ser na nich się roztopił.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wbijamy dwa jajka. Mieszamy je, a gdy się zetną, ściągamy jajecznicę z patelni. Wykładamy ją na spody bułek z roztopionym serem, kładziemy szynkę, dodajemy pomidora i kiełki, polewamy ketchupem, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy drugą połową bułki. "Możesz wbić w środek bułek wykałaczki lub patyczki do lodów, będzie je łatwiej jeść" - radzi w swojej książce autorka przepisu.
Smacznego!