Trzy proste i rozgrzewające obiady na Wszystkich Świętych
Oprac.: Magdalena Kowalska
1 listopada to wyjątkowe święto w polskim kalendarzu i dla wielu szansa na spotkanie z bliskimi. Po odwiedzeniu grobów zaproś bliskich na obiad i zaserwuj im smaczne, proste i rozgrzewające danie. Po kilku godzinach przebywania na chłodnym powietrzu wszyscy będą ci za to wdzięczni. Obiad możesz przygotować dzień wcześniej, by nie tracić świątecznego dnia w kuchni. Sprawdź najlepsze propozycje obiadów na Wszystkich Świętych.
Spis treści:
Rozgrzewająca zupa krem z dyni
Krem z dyni to najlepszy pomysł na jesienny posiłek. Zupa jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale też zdrowa i wzmacniająca odporność. Dynia to bogactwo witamin, minerałów, pektyn i błonnika. W połączeniu z imbirem, czosnkiem i kurkumą zyska właściwości przeciwzapalne i wzmocni nas w walce z infekcjami. Co ważne - zupa dyniowa najlepiej smakuje po odgrzaniu następnego dnia, kiedy "przegryzie się" ze wszystkimi przyprawami.
Składniki na 4 porcje:
- 1 średniej wielkości dynia (najlepiej piżmowa lub hokkaido)
- 4 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 średnia wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- mały kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, kurkumy i curry
- 4 łyżki pestek dyni
- łyżka śmietanki do zupy
Sposób przygotowania:
- Dynię należy obrać i pokroić na kawałki.
- Korzeń imbiru najlepiej zetrzeć na tarce.
- Cebulę i czosnek wystarczy drobno posiekać.
- W rondelku rozgrzewamy i topimy masło, a następnie dodajemy cebulę i czosnek, żeby je zeszklić.
- Wrzucamy imbir, a następnie dynię i smażymy do momentu, aż będzie lekko miękka.
- Dolewamy bulion i wszystkie przyprawy, gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu.
- Na zakończenie całość miksujemy.
Przed podaniem dekorujemy odrobiną śmietany i posypujemy pestkami dyni.
Soczysty schab w sosie grzybowym
Pieczony schab w sosie grzybowym to pyszne, aromatyczne i sycące danie, które każdemu przypadnie do gustu. A co najważniejsze - łatwo i szybko je przygotować. Kluczem do sukcesu jest zakup dobrej jakości schabu (najlepszy będzie z żyłkami tłuszczu) i odpowiednie pieczenie, tak by mięso było miękkie i soczyste. Dlatego najlepiej zamarynować je dzień przed włożeniem do piekarnika - natrzeć olejem i ulubionymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, a także czosnek (ząbek wystarczy przekroić na pół i natrzeć nim mięso). Przed pieczeniem zamarynowane mięso powinno się obsmażyć na patelni. Dzięki temu w wierzchniej warstwie schabu zamkną się pory, co zapobiega wysuszeniu podczas pieczenia. Mięso najlepiej piec w jednym kawałku w rękawie lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia to 1 godzina na każdy kilogram schabu (np. 2-kilogramowy kawałek należy piec 2 godziny).
Do przyrządzenia sosu można użyć dowolnych grzybów. Świetnie sprawdzą się borowiki, podgrzybki czy koźlaki. Najlepsze będą świeże lub mrożone.
Składniki na sos grzybowy:
- 700 g ulubionych grzybów
- 3 cebule
- 400 ml śmietany
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oleju
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta tymianku i słodkiej papryki
- bulion lub woda spod pieczonego schabu
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni należy wlać olej i podsmażyć cebulę.
- Następnie dodajemy umyte, oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smażymy przez 10 minut.
- W międzyczasie dodajemy przyprawy, a następnie wlewamy szklankę bulionu lub wody spod upieczonego wcześniej schabu i gotujemy kilka minut.
- Na koniec hartujemy śmietanę i wlewamy do całości, gotujemy do zgęstnienia sosu.
Schab kroimy w plastry, nakładamy sos i podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz kiszonymi ogórkami.
Sycący gulasz mięsno-warzywny
Popularny strogonow to idealne danie na jesienne chłody. Przygotujemy go z łatwością z sezonowych warzyw, a co najważniejsze możemy zrobić go wcześniej, dzięki czemu zyska tylko na smaku i aromacie. Ta jednogarnkowa potrawa jest łatwa w przygotowaniu i szybko zaspokoi głód.
Składniki na 4 porcje:
- 700 g polędwicy wołowej
- 3 płaskie łyżki mąki
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szczypta soli i pieprzu
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w cienkie paski w poprzek włókien i obtaczamy w mące.
- W szerszym garnku gotujemy bulion.
- Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju, a następnie przekładamy do gotującego się bulionu.
- Gotujemy pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie (ok. 15-20 minut).
- Na patelni ponownie podgrzewamy olej i smażymy pokrojone wcześniej na plasterki cebulę, grzyby i paprykę, pod koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek.
- Smażymy przez ok. 10 minut i całość przekładamy do garnka z mięsem.
- Następnie dodajemy przyprawy, przecier i koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z chlebem.
Polecamy także:
Już wiem, co podam na obiad na Wszystkich Świętych. Tak doskonałego schabu rodzina jeszcze nie jadła