Trzy proste i rozgrzewające obiady na Wszystkich Świętych

Rozgrzewający krem z dyni
Rozgrzewający krem z dyni 123RF/PICSEL

Rozgrzewająca zupa krem z dyni 

  • 1 średniej wielkości dynia (najlepiej piżmowa lub hokkaido) 
  • 4 szklanki bulionu  
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • 1 średnia wielkości cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • mały kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm) 
  • 1 łyżeczka soli 
  • szczypta pieprzu 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, kurkumy i curry 
  • 4 łyżki pestek dyni 
  • łyżka śmietanki do zupy 
  1. Dynię należy obrać i pokroić na kawałki. 
  2. Korzeń imbiru najlepiej zetrzeć na tarce. 
  3. Cebulę i czosnek wystarczy drobno posiekać. 
  4. W rondelku rozgrzewamy i topimy masło, a następnie dodajemy cebulę i czosnek, żeby je zeszklić. 
  5. Wrzucamy imbir, a następnie dynię i smażymy do momentu, aż będzie lekko miękka. 
  6. Dolewamy bulion i wszystkie przyprawy, gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. 
  7. Na zakończenie całość miksujemy. 

Soczysty schab w sosie grzybowym 

Jak piec schab, żeby był kruchy i soczysty?
Jak piec schab, żeby był kruchy i soczysty?123RF/PICSEL
  • 700 g ulubionych grzybów 
  • 3 cebule 
  • 400 ml śmietany 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 4-5 łyżek oleju 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • szczypta tymianku i słodkiej papryki 
  • bulion lub woda spod pieczonego schabu  
  1. Na dużej patelni należy wlać olej i podsmażyć cebulę. 
  2. Następnie dodajemy umyte, oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Smażymy przez 10 minut. 
  4. W międzyczasie dodajemy przyprawy, a następnie wlewamy szklankę bulionu lub wody spod upieczonego wcześniej schabu i gotujemy kilka minut. 
  5. Na koniec hartujemy śmietanę i wlewamy do całości, gotujemy do zgęstnienia sosu.  
Pieczony schab w aromatycznym sosie to uczta dla podniebienia
Pieczony schab w aromatycznym sosie to uczta dla podniebienia123RF/PICSEL

Sycący gulasz mięsno-warzywny 

  • 700 g polędwicy wołowej 
  • 3 płaskie łyżki mąki 
  • 500 ml bulionu wołowego 
  • 2 cebule 
  • 300 g pieczarek 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka zielona 
  • pół szklanki przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • kilka liści laurowych 
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • natka pietruszki 
Strogonow to idealne połączenie mięsa, grzybów i warzyw
Strogonow to idealne połączenie mięsa, grzybów i warzyw123RF/PICSEL
  1. Mięso kroimy w cienkie paski w poprzek włókien i obtaczamy w mące. 
  2. W szerszym garnku gotujemy bulion. 
  3. Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju, a następnie przekładamy do gotującego się bulionu. 
  4. Gotujemy pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie (ok. 15-20 minut). 
  5. Na patelni ponownie podgrzewamy olej i smażymy pokrojone wcześniej na plasterki cebulę, grzyby i paprykę, pod koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek. 
  6. Smażymy przez ok. 10 minut i całość przekładamy do garnka z mięsem. 
  7. Następnie dodajemy przyprawy, przecier i koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. 
  8. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z chlebem. 
"Ewa gotuje": Zupa pomidorowa z pstrągiemPolsat