Aromatyczne oliwy, które przygotujesz w domu

Idealne do sałatek.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Oliwa z oliwek z wanilią i borówką brusznicą

  • jedna laska wanilii
  • 1 łyżeczka borówki brusznicy
  • 500 ml oliwy z oliwek Laskę wanilii rozciąć, wybrać miąższ, wszystko umieścić w butelce. Dodać borówki, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.

Oliwa z oliwek z tymiankiem i skórką z cytryny

Składniki:

  • 5 gałązek tymianku
  • skórka z jednej cytryny Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.

Oliwa z oliwek z listkiem laurowym, suszonymi pomidorami i pieprzem

Składniki:

  • 1-2 listki laurowe
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 500 ml oliwy z oliwek Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.

Oliwa z oliwek z rozmarynem, solą morską i  czosnkiem

Składniki:

3-4 gałązki rozmarynu

2-3 ząbki czosnku

1-2 łyżeczki soli morskiej

500 ml oliwy

Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.

Oliwa z oliwek z trawą cytrynową, chili i imbirem

Smacznego
 123RF/PICSEL
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, obrany i pokrojony w plasterki
  • kawałek trawy cytrynowej (lekko rozgnieciony)
  • 1-2 papryczki chili (wypestkowane i pokrojone) Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.

Oliwa z oliwek z cynamonem, anyżkiem i skórką pomarańczową

Składniki:

  • 1 kawałek cynamonu
  • 1-2 gwiazdki anyżku
  • skórka z połowy pomarańczy Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.

Porada: Przygotowanie oliwy można przyspieszyć, zanurzając butelkę do połowy w wodzie i ogrzewając przez 30-40 minut, nie dopuszczając przy tym do wrzenia.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas