Aromatyczne oliwy, które przygotujesz w domu
Idealne do sałatek.
Oliwa z oliwek z wanilią i borówką brusznicą
- jedna laska wanilii
- 1 łyżeczka borówki brusznicy
- 500 ml oliwy z oliwek Laskę wanilii rozciąć, wybrać miąższ, wszystko umieścić w butelce. Dodać borówki, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.
Oliwa z oliwek z tymiankiem i skórką z cytryny
Składniki:
- 5 gałązek tymianku
- skórka z jednej cytryny Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.
Oliwa z oliwek z listkiem laurowym, suszonymi pomidorami i pieprzem
Składniki:
- 1-2 listki laurowe
- 4-5 suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 500 ml oliwy z oliwek Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.
Oliwa z oliwek z rozmarynem, solą morską i czosnkiem
Składniki:
3-4 gałązki rozmarynu
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki soli morskiej
500 ml oliwy
Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.
Oliwa z oliwek z trawą cytrynową, chili i imbirem
- kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, obrany i pokrojony w plasterki
- kawałek trawy cytrynowej (lekko rozgnieciony)
- 1-2 papryczki chili (wypestkowane i pokrojone) Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.
Oliwa z oliwek z cynamonem, anyżkiem i skórką pomarańczową
Składniki:
- 1 kawałek cynamonu
- 1-2 gwiazdki anyżku
- skórka z połowy pomarańczy Składniki umieścić w butelce, zalać oliwą. Zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie.
Porada: Przygotowanie oliwy można przyspieszyć, zanurzając butelkę do połowy w wodzie i ogrzewając przez 30-40 minut, nie dopuszczając przy tym do wrzenia.