Aromatyczny currywurst
Currywurst to danie, które doczekało się swojego… muzeum. Kiełbasa serwowana jest na terenie całych Niemiec, gdzie cieszy się ogromną popularnością wśród miejscowych i turystów. Prostota, a zarazem wyjątkowy smak i sytość tego dania sprawiły, że food trucki serwujące currywurst można znaleźć w wielu światowych lokalizacjach.

Składniki
- 2 kiełbasy
- ćwierć główki czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka miodu
- przyprawy
- Sól, pieprz, cynamon, curry, tymianek
- masło
- sos np. Roleski Street Food do Hot Dogów i Parówek
Sposób przygotowania
1. Kapustę kroimy w cieniutkie paski, myjemy i suszymy.
2. W misce przygotowujemy sos z czubatej łyżki kwaśnej śmietany, łyżeczki miodu, szczypty soli, pieprzu oraz małej szczypty cynamonu.
3. Do sosu dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy składniki.
4. Kiełbasę delikatnie nacinamy w kratkę, smażymy na maśle aż się mocno zrumieni razem z pokrojoną w pióra cebulą oraz świeżymi listkami tymianku. Całość delikatnie solimy.
5. Kiełbasę przekładamy na talerz z kapustą, przyprawiamy curry i dodajemy cebulę.
6. Podajemy z sosem np. Roleski Street Food do Hot Dogów i Parówek