Awokado nadziewane sałatką z soczystą wiśnią
Pyszna przekąska!
Składniki:
- 3 duże, dojrzałe awokado
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 garść rukoli
- 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
- 100 g wiśni soczystej np. Bakalland
- 1 limonka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy np. Dijon
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Awokado myjemy i kroimy na połówki. Wyjmujemy pestki i delikatnie drążymy miąższ, aby uzyskać miseczki, do których przełożymy gotową sałatkę. Miąższ przekładamy do naczynia.
2. Następnie siekamy natkę pietruszki i rukolę, które dodajemy do awokado. Do składników przekładamy również posiekane orzechy i soczystą wiśnię. Z limonki wyciskamy sok, dolewamy oliwę i miód, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.
3. Gotowy sos dodajemy do pozostałych składników, ponownie mieszamy i przekładamy do wydrążonych miseczek.