Jeden błąd i frytki będą jak breja. Uwagę zwróć już podczas zakupów
Miękkie i delikatne w środku oraz chrupiące na zewnątrz – właśnie takie powinny być idealne frytki. Chcąc uzyskać wspomniany efekt, powinniśmy sięgać po konkretne odmiany ziemniaków. Nie bez znaczenia jest również sam proces smażenia. Wyjaśniamy, jak zrobić tradycyjne, domowe frytki.

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na frytki?
Smak frytek oraz ich konsystencja w dużej mierze zależą od rodzaju ziemniaków. Jeśli chcemy się cieszyć doskonałymi doznaniami kulinarnymi, sięgajmy po ziemniaki typu B, które charakteryzują się odpowiednią ilością skrobi i stosunkowo niewielką wilgotnością. Dzięki temu nasze frytki będą idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Odmiany ziemniaków typu B, czyli ogólnoużytkowych to m.in. Irga, Irys, Fresco, Gloria, Pasat, Sante, Glada, Augusta, Flaming, Ingrid, Jelly, Orlik.
Alternatywę dla ziemniaków typu B, stanowią kartofle typu C, które również bardzo dobrze sprawdzą się w formie frytek. Wśród nich warto zwrócić uwagę na takie odmiany jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw, Boryna, Pokusa, Rumpel.
Czytaj także: Ewa Szczęsna podbiła serca internautów przepisem na kultowe klopsiki z IKEI. Oto jak je zrobić
Jak zrobić idealne, domowe frytki?
Domowe, smażone frytki powinny być chrupiące i złociste, natomiast w środku idealnie miękkie. Gdy sięgniemy już po odpowiedni rodzaj ziemniaków, powinniśmy zwrócić uwagę na technikę smażenia, ale po kolei.
Przede wszystkim zaczynamy od obrania ziemniaków i ich dokładnego umycia. Następnie ziemniaki kroimy na słupki, przekładamy do miski z wodą i dokładnie płuczemy, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Ten proces warto powtórzyć, nalewając do miski świeżą wodę.
Kolejny krok to przełożenie pokrojonych ziemniaków na czystą ściereczkę i delikatne osuszenie ziemniaków z nadmiaru wody. Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i rozgrzewamy go do temperatury 140 st. C. Do garnka z rozgrzanym olejem wkładamy pokrojone ziemniaki i smażymy przez kilka minut. Odcedzamy nasze wstępie przysmażone frytki i wykładamy je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Olej po wstępnym smażeniu rozgrzewamy do 180 st. C i frytki poddajemy ponownemu smażeniu. Gdy frytki nabiorą złocistego koloru, wyjmujemy je z oleju i wykładamy na ręcznik papierowy. Frytki solimy i delikatnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać również paprykę w proszku i inne, ulubione przyprawy.