Baba kminkowa z ziemniaków

To nieprawda, że ziemniaki mogą się znudzić. W naszym przepisie podane są niczym drożdżowa babka i smakują wyśmienicie! Takie danie możesz ozdobić plasterkami łososia lub zwykłym listkiem bazylii.

Kminkowa ziemniaczana babka smakuje wyśmienicie.
Kminkowa ziemniaczana babka smakuje wyśmienicie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • łyżeczka kminku
  • 1 ugotowana marchewka
  • ½ szklanki zielonego groszku lub fasolki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 korniszon
  • 4 łyżki majonezu kieleckiego
  • ¾ szklanki śmietany
  • wywar z rosołu
  • 2 łyżki żelatyny
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Ugotować wywar z rosołu, dodać żelatynę, dobrze rozmieszać, pozostawić do stężenia. Wszystkie warzywa i zieleninę oraz jajko, drobno pokroić. Majonez wymieszać ze śmietaną i przyprawami, wlać żelatynę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Całość wlać do wysmarowanej foremki babkowej, wstawić do lodówki. Przed podaniem, wyłożyć na półmisek, kroić na kawałki, podawać z ketchupem lub sosami.

Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas