Baba kminkowa z ziemniaków
To nieprawda, że ziemniaki mogą się znudzić. W naszym przepisie podane są niczym drożdżowa babka i smakują wyśmienicie! Takie danie możesz ozdobić plasterkami łososia lub zwykłym listkiem bazylii.
Składniki:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- łyżeczka kminku
- 1 ugotowana marchewka
- ½ szklanki zielonego groszku lub fasolki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 korniszon
- 4 łyżki majonezu kieleckiego
- ¾ szklanki śmietany
- wywar z rosołu
- 2 łyżki żelatyny
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z rosołu, dodać żelatynę, dobrze rozmieszać, pozostawić do stężenia. Wszystkie warzywa i zieleninę oraz jajko, drobno pokroić. Majonez wymieszać ze śmietaną i przyprawami, wlać żelatynę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Całość wlać do wysmarowanej foremki babkowej, wstawić do lodówki. Przed podaniem, wyłożyć na półmisek, kroić na kawałki, podawać z ketchupem lub sosami.