Baba tradycyjna drożdżowa
W czasie świąt nie może jej zabraknąć.

Składniki:
- 70 dag mąki, - 10 dag cukru, - 15 dag masła, - 5 całych jaj i 5 żółtek, - 2 szklanki mleka, - 5 dag drożdży, - 10 dag rodzynek, - laska wanilii, - gotowa polewa cytrynowa
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Jajka i żółtka rozmieszać z mlekiem i resztą cukru. Drożdże połączyć z masą jajeczną i wlać do mąki. Wyrobić ciasto i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potem dodać roztopione masło, posiekaną wanilię, skórkę oraz rodzynki. Ponownie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarowaną tłuszczem formę wypełnić do połowy ciastem i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 170 st. C przez 40-50 minut. Gdy ostygnie, polać polewą. Czas przygotowania: 1,5 godziny