Babeczki ananasowe
1. Szybko zagnieść kruche ciasto z podanych składników. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wypełniać nim wysmarowane masłem foremki i piec 25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić na kratce.
2. Plastry ananasa przekroić na pół. Cukier podgrzewać w rondelku, aż nabierze złotego koloru. Plasterki ananasa wkładać pojedynczo do karmelu, trzymać chwilę, aby porządnie nim nasiąkły. Wyjąć, zostawić do osuszenia i ostygnięcia.
3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ananasa ułożyć w babeczkach, dekorować śmietaną i miętą.
W początkowej fazie pieczenia warto trochę obciążyć ciasto w foremkach (np. grubą fasolą na papierze do pieczenia), gdyż lubi ono się podnieść. Inny sposób to nakłuwanie go.