Babeczki karmelowe
Ten deser kochają wszyscy!
Składniki:
- 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
- 2 op. budyniu karmelowego
- 3 czubate łyżki cukru
- 400 ml mleka
- 40 dag świeżych drobnych owoców (jagód, malin, porzeczek)
- 1 op. sosu karmelowego do deserów
- trochę tłuszczu do posmarowania foremek
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwiń, połóż na deseczce i pozostaw tak ok. 25 minut w pokojowej temperaturze, by rozmarzło. Potem płat ciasta lekko rozwałkuj. Z placka wytnij 12 kółek.
2. Przygotuj 12 jednakowych żaroodpornych miseczek. Posmaruj je tłuszczem. Wyłóż krążkami ciasta i mocno dociśnij je do ścianek miseczek. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Spody do babeczek piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 st.
3. Gotowe spody wyjmij, chwilę przestudź, potem delikatnie wyjmij z miseczek. Odłóż do wystudzenia. W tym czasie zagotuj 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym. Wlej do wrzącego mleka. Gotuj, mieszając, jeszcze minutę.
4. Spody napełnij budyniem. Wierzchy wygładź. Odstaw na 30 minut. Potem posmaruj sosem karmelowym i obłóż owocami. Ew. oprósz cukrem pudrem.