Myśl o słodyczach nie daje ci spokoju? Wypij, by powstrzymać apetyt
Mimo że zjedzenie jednego ciastka, kiedy pojawia się ochota na słodycze, nie sprawi, że natychmiast zniweczymy swoje starania o zgrabną sylwetkę, notoryczne sięganie po tego typu przekąski może zamienić się w spory problem. Im częściej pozwolimy sobie na żywieniowe grzeszki, tym trudniej będzie oprzeć się kolejnym pokusom. Jak poskromić apetyt na słodycze? Oto napoje, które pomogą zwalczyć żywieniowe zachcianki.

Spis treści:
Częsta ochota na słodkie - skąd się bierze?
Nadmierny apetyt na słodycze jest złożonym zjawiskiem, które wynika zarówno z biologicznych potrzeb organizmu, jak i psychologicznych aspektów oraz codziennych przyzwyczajeń. Często doświadczasz nieodpartej ochoty na czekoladę, ciastka albo inne słodkie przysmaki?
Pragnienie to wynika z gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi. Kiedy dochodzi do nagłego spadku, organizm dopomina się o szybkie dostarczenie paliwa. Wtedy to właśnie w węglowodanach prostych upatrujemy błyskawicznego ratunku, który poprawi samopoczucie. Apetyt na słodycze może też wiązać się z zaburzeniami równowagi metabolicznej oraz niedoborem chromu, niezbędnego do prawidłowego wydzielania insuliny.

Ochota na słodzone przekąski niejednokrotnie wynika z przyzwyczajeń żywieniowych. Osoby, które regularnie spożywają dużo słodyczy, częściej doświadczają wzmożonej ochoty na nie - to samonapędzający się mechanizm. Dodatkowo jedzenie tego typu smakołyków kojarzyć się może z nagrodą i poczuciem komfortu. Dla niektórych bywa to sposobem na radzenie sobie ze stresem i negatywnymi emocjami.
Warto przyjrzeć się swoim nawykom, by móc pracować nad ochotą na słodkie u podstaw. Przyda się także wiedza na temat naturalnych produktów, które pomogą panować nad zachciankami. Jakie napoje pomogą zwalczyć ochotę na słodycze?
Co daje picie octu jabłkowego? Dietetyczny klasyk
Często to od niego zaczynają się nasze starania o zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Ocet jabłkowy usuwa z organizmu toksyny, co przekłada się na zdrowie narządów wewnętrznych czy wygląd skóry. Wykazuje bardzo dobry wpływ na metabolizm, co jest zbawienne podczas odchudzania. Przede wszystkim jednak jest źródłem błonnika pokarmowego, zapewniającego uczucie sytości i hamującego głód. Jest wskazywany także jako produkt łagodzący skoki cukru we krwi, dzięki czemu łatwiej jest powstrzymać się od sięgnięcia po słodycze.

Dodaj do wody i powiedz "nie" słodkościom
Często mylimy głód z pragnieniem. Dlatego, zanim sięgniemy po przekąski, warto w pierwszej kolejności napić się najzwyklejszej wody. Może się okazać, że apetyt na batoniki, ciacha i cukierki był tylko pozorny.
Dla wielu osób, zwłaszcza przyzwyczajonych od lat do słodyczy w diecie, smak czystej wody jest w najlepszym wypadku nijaki, w najgorszym - odstręczający. W takiej sytuacji dobrym pomysłem jest sięgnięcie po zdrowe dodatki. Szczególnie zaleca się picie wody z miętą i cytryną lub pomarańczą. Owoce cytrusowe urozmaicą smak, nadając napojowi przyjemnej, orzeźwiającej słodkości z naturalnych źródeł.
Herbata z "grzybka" poskromi apetyt
Kombucza (można spotkać się także z pisownią: kombucha) pochodzi z Azji i potocznie nazywana jest grzybkiem herbacianym lub grzybkiem japońskim. Powstaje w wyniku fermentacji herbaty (najczęściej czarnej lub zielonej) przy udziale zrostu bakterii kwasu octowego oraz drożdży. W efekcie uzyskiwany jest lekko gazowany napój o kwaśno-słodkim smaku, który od lat zyskuje popularność, stając się elementem uzupełniającym zdrową dietę.

Szczególnie docenia się jego zdolność do:
- kontrolowania poziomu cukru we krwi,
- wyrównywania poziomu energii,
- hamowania apetytu na słodycze.
Co więcej, kombucha to źródło probiotyków, które sprzyjają florze jelitowej. Dzięki niej łatwiej jest regulować poziom głodu i wpływać na wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za apetyt. Ponadto jej naturalna słodycz zaspokaja potrzebę sięgnięcia po popularne przekąski, których nie brakuje w sklepach. Stanowi cenne uzupełnienie diety dla osób, którym zależy na ograniczeniu spożycia cukru.