To jedne z najzdrowszych orzechów, ale trzeba zachować umiar. Zastosuj "zasadę pistacji"
Pistacjowe desery zdobyły w ostatnich latach ogromną popularność. Orzechowy krem znajduje zastosowanie w najróżniejszych przysmakach, ale warto uświadomić sobie, że pistacje to smaczna, chrupiąca przekąska, którą warto wprowadzić do zróżnicowanej diety. Jakie korzyści przynosi ich jedzenie?

Czy pistacje są zdrowe? Zastosuj jedną zasadę
Rozważania zaczniemy od ciekawostki. Drzewa pistacjowe są w stanie osiągać 10 metrów wysokości i żyć nawet 300 lat. Imponujące? Nie tak, jak właściwości orzechów. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów. Mimo to, jak większość tego typu produktów, są dość kaloryczne. Zjedzenie 100 g pistacji dostarcza około 550 kcal.
Aby nie przedobrzyć, zaleca się stosować jedną zasadę. Podczas degustacji zostawiajmy w zasięgu wzroku puste łupiny po orzechach. Pozwoli to na bieżąco monitorować, ile tak naprawdę zjedliśmy i zapobiec pochłonięciu na jeden raz zbyt dużej porcji.
Czytaj też: Jedz go codziennie, a różnice odczujesz w samopoczuciu i wyglądzie. Wesprze serce i odmłodzi skórę
Właściwości odżywcze pistacji. Dlaczego warto je jeść?
Wyróżniają się nie tylko charakterystycznym, słodko-słonym smakiem, ale też wartością odżywczą, która czyni je cennym uzupełnieniem codziennej diety.
Przede wszystkim pistacje stanowią roślinne źródło białka, co jest ważne zarówno dla osób aktywnych fizycznie, jak i zwolenników diety wegetariańskiej. Są jednymi z najlepszych orzechów pod względem zawartości tego składnika. Dodatkowo zawierają jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na zdrowie serca.

Są bogate w błonnik, wspomagający trawienie i utrzymanie zdrowej mikroflory bakteryjnej jelit. Dzięki niemu stanowią sycącą przekąskę, po której zjedzeniu odchodzi ochota na niezdrowe podjadanie. "Uśmiechnięte orzechy" to źródło naturalnych antyoksydantów, zwłaszcza luteiny oraz zeaksantyny. Obie substancje wspierają zdrowie oczu, chroniąc przed uszkodzeniami siatkówki i wpływając na wyraźne widzenie.
Pistacje to sposób na dostarczenie organizmowi witaminy B1, które reguluje procesy metaboliczne, warunkując prawidłowe przetwarzanie węglowodanów na energię. Działa korzystnie na mięśnie, cały układ sercowo-naczyniowy oraz sprzyja redukcji zmęczenia. W chrupiących orzechach znajdziemy też witaminę E, magnez, fosfor, potas i miedź.
Kiedy lepiej unikać pistacji? Przeciwwskazania
Alergia na orzechy jest oczywistym przeciwwskazaniem do spożywania pistacji. Kiedy jeszcze należy podchodzić do nich z rezerwą? Choć stanowią cenne uzupełnienie diety, umiar powinny zachować osoby z nadwagą i otyłością. Przesada w spożywaniu pistacji zniweczy wysiłek, jaki wkładamy w proces odchudzania.
Co ważne, najlepiej sięgać po pistacje naturalne - nie w wersji solonej. Zwykle taki wariant zawiera nadmiar sodu, co nie jest wskazane szczególnie dla osób z nadciśnieniem lub problemami sercowo-naczyniowymi.