Babeczki marchewkowe pachnące wanilią i kokosem

Nikogo nie trzeba już przekonywać, że warzywa można z powodzeniem wykorzystywać także do słodkich wypieków. Tarta marchew, dodana do babeczek, sprawi, że będą bardziej wilgotne i aromatyczne.

Babeczki marchewkowe
Babeczki marchewkowe123RF/PICSEL

Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów - związków, które są jednocześnie barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor tego warzywa i przeciwutleniaczami. W marchewce można znaleźć wszystkie rodzaje karotenoidów - alfa-karoten, teinę i zeaksantynę oraz nieznaczne ilości likopenu. Najwięcej w marchwi znajdziemy beta-karotenu - prowitaminy A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek, a także przyśpiesza opalanie.

Do przygotowania babeczek potrzebujemy: 200 ml mleka, pół cytryny, 3 jaja, 200 ml oleju roślinnego, 190 g cukru pudru, 3 łyżki ekstraktu waniliowego, 250 g mąki, opakowanie proszku do pieczenia, łyżeczkę do kawy ekstraktu waniliowego, łyżkę przyprawy do piernika, łyżkę mielonego cynamonu, 3 duże starte marchewki, 80 g wiórków kokosowych, 125 g pokruszonych orzechów włoskich, 110 g słodkiego masła, 300 g serka śmietankowego, 200 g cukru pudru, szczyptę soli.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy masłem 20 foremek do muffinek. W misce łączymy mleko i sok z połowy cytryny i odstawiamy na bok. W drugim naczyniu mieszamy jajka, olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy miksturę mleczno-cytrynową, a następnie mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.

Dodajemy startą marchewkę, wiórki kokosowe i orzechy włoskie (możemy odłożyć trochę kokosa i orzechów do dekoracji). Nakładamy kopiastą łyżkę do każdej foremki. Pieczemy przez 20 minut.

W tym czasie ubijamy masło i serek śmietankowy. Dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego i po trochu cukier puder. Krem powinien być dość sztywny, mocno ubity.

Wystudzone babeczki wykładamy na talerz. Każdą ozdabiamy kremem śmietankowym, dekorujemy cząstką orzecha włoskiego, szczyptą cynamonu i wiórkami kokosowymi. (PAP Life)

Przepis na babeczki marchewkoweInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas