Lepsze niż sernik. To ciasto z wiśniami i mascarpone skradnie serca rodziny

Przepyszne kruche, maślane ciasto z mascarpone i bitą śmietaną oraz frużelina wiśniową - to będzie hit każdej imprezy
Przepyszne kruche, maślane ciasto z mascarpone i bitą śmietaną oraz frużelina wiśniową - to będzie hit każdej imprezyLeonid Iastremskyi123RF/PICSEL

Elegancja w domowym wydaniu

Zobacz również:

Jak wykorzystać wiśnie w deserach?

Zobacz również:

    Przepis na ciasto kruche z mascarpone i frużeliną wiśniową

    Sernik z grubą warstwą wiśni w żelu, podany na czerwonym talerzu z ozdobną łopatką do ciasta, z wyciętym kawałkiem.
    To ciasto nie jest skomplikowane, a z pewnością oczaruje i zachwyci wszystkich gościcanva66352INTERIA.PL
    Składniki
    • 200 g miękkiego masła
    • 70 g cukru pudru
    • 270 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 żółtko
    • 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
    • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 procent (bardzo dobrze schłodzonej!)
    • 4-5 łyżek cukru pudru (do smaku)
    • 1 cukier waniliowy (lub kilka kropel ekstraktu z wanilii)
    • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie - dla lekkiej kwaskowatości i stabilności)
    • 500 g wiśni (mogą być mrożone)
    • 175 g cukru
    • 2,5 łyżeczki żelatyny
    • 2 łyżki gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki zimnej wody (do mąki)
    Sposób przygotowania

    Zobacz również:

    Co musisz wiedzieć przed wejściem na pokład? Tajniki podróży samolotem z ekspertką Air France-KLMINTERIA.PL