Babka chlebowa
Z czerstwego chleba.
- 25 dag czerstwego razowego chleba (np. na miodzie),
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 8 jajek,
- 25 dag cukru pudru,
- skórka otarta z 1 cytryny (lub pomarańczy),
- po 1/2 łyżeczki cynamonu i zmielonych goździków,
- po szczypcie kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej,
- 1 torebka polewy czekoladowej
Przygotowanie:
1. Chleb ususzyć w letnim piekarniku (ok. 80 st. C). Ostudzić, utłuc w moździerzu. Skropić winem, odstawić na 20 minut.
2. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na kremową masę z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Nie przerywając ucierania, stopniowo dosypywać przyprawy korzenne (dodawajmy je powoli i po małej szczypcie, bo szczególnie z gałką i imbirem naprawdę łatwo przesadzić. Można też dodać do ciasta 1 łyżeczkę przyprawy do pierników). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, połączyć z masą żółtkową. Stopniowo dodawać namoczony chleb, mieszać, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Smak babki można też urozmaicić, dodając namoczone w alkoholu rodzynki i paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
3. Formę z kominkiem natłuścić, napełnić przygotowanym ciastem. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st. C. Przestudzić w formie, wyjąć. Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu, polać ciasto. Można też zrobić polewę samodzielnie: tabliczkę gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej i rozcieramy ją z łyżką masła.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
1 porcja: 210 kcal