Babka czekoladowo-buraczana
Dzisiaj kolejne już ciasto z serii walki z zachciankami. Tym razem proponuję czekoladowo-buraczaną, wilgotną i pięknie pachnącą babę.

To nie szarlotka z kaszy jaglanej i ma o wiele wyższy indeks glikemiczny, jednak trzyma się standardów zdrowej, bezglutenowej diety. A gluten to wiadomo - samo zło.
Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki bezglutenowej ¾ szklanki kakao 1 szklanka fruktozy lub ½ szklanki Stevii 2 łyżeczki sody 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 2 szklanki puree z gotowanych buraków 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarna z połowy laski wanilii ½ tabliczki dietetycznej gorzkiej czekolady 70% (np. Biofan) dobrze posiekanej
Na polewę:½ tabliczki dietetycznej gorzkiej czekolady 70% (np. Biofan) 1/3 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie ciasta:

Krok 1 - Mieszamy wszystkie suche składniki razem
Krok 2 - Ugotowane buraki ścieramy blenderem na puree
Krok 3 - Do zmiksowanych buraków dodajemy olej, jajka i mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Krok 4 - Do zmiksowanej masy buraczanej dodajemy suche składniki wraz z posiekaną czekoladą. Całość dokładnie miksujemy, następnie wlewamy do formy.Krok 5 - Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy 55-65 minut. Po tym czasie, nakłuwając patyczkiem, sprawdzamy czy się dobrze upiekło. Jeśli patyczek będzie suchy wyciągamy, jeśli nadal wilgotny, czekamy jeszcze klika minut.
Krok 6 - Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy ok. godziny. Po tym czasie wyjmujemy z formy.
Krok 7 - Przygotowujemy polewę: czekoladę wraz z mlekiem kokosowym rozpuszczamy w rondelku, mieszając trzepaczką. Następnie wylewamy polewę na babkę. Kiedy polewa lekko zakrzepnie, możemy podawać i rozkoszować się cudownym, głębokim, czekoladowym smakiem.
Smacznego!