Reklama

Reklama

Babka czekoladowo-buraczana

Dzisiaj kolejne już ciasto z serii walki z zachciankami. Tym razem proponuję czekoladowo-buraczaną, wilgotną i pięknie pachnącą babę.

To nie szarlotka z kaszy jaglanej i ma o wiele wyższy indeks glikemiczny, jednak trzyma się standardów zdrowej, bezglutenowej diety. A gluten to wiadomo - samo zło.

Składniki:

Reklama

Na ciasto:

3 szklanki mąki bezglutenowej
¾ szklanki kakao
1 szklanka fruktozy lub ½ szklanki Stevii
2 łyżeczki sody
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 szklanki puree z gotowanych buraków
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarna z połowy laski wanilii
½ tabliczki dietetycznej gorzkiej czekolady 70% (np. Biofan) dobrze posiekanej

Na polewę:

½ tabliczki dietetycznej gorzkiej czekolady 70% (np. Biofan)
1/3 szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie ciasta:

Krok 1 - Mieszamy wszystkie suche składniki razem

Krok 2 - Ugotowane buraki ścieramy blenderem na puree

Krok 3 - Do zmiksowanych buraków dodajemy olej, jajka i mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Krok 4 - Do zmiksowanej masy buraczanej dodajemy suche składniki wraz z posiekaną czekoladą. Całość dokładnie miksujemy, następnie wlewamy do formy.

Krok 5 - Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy 55-65 minut. Po tym czasie, nakłuwając patyczkiem, sprawdzamy czy się dobrze upiekło. Jeśli patyczek będzie suchy wyciągamy, jeśli nadal wilgotny, czekamy jeszcze klika minut.

Krok 6 - Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy ok. godziny. Po tym czasie wyjmujemy z formy.

Krok 7 - Przygotowujemy polewę: czekoladę wraz z mlekiem kokosowym rozpuszczamy w rondelku, mieszając trzepaczką. Następnie wylewamy polewę na babkę. Kiedy polewa lekko zakrzepnie, możemy podawać i rozkoszować się cudownym, głębokim, czekoladowym smakiem.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje