Babka marmurkowa
Musi się znaleźć na wielkanocnym stole!

Składniki:
- 1 cytryna
- 1 kostka masła
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1op. cukru wanilinowego
- 6 jajek
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
- 1/2 op. kisielu cytrynowego
- tłuszcz i tarta bułka do foremki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Cytrynę sparz, wytrzyj do sucha. Zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do ucieranego masła kolejno dodaj żółtka, sok i skórkę z cytryny.
2. Wprost do ucieranej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dolej mleko. Utrzyj. Białka ubij, połącz z ciastem. Rozdziel je. Jedną połowę ciasta wymieszaj z kakao, a drugą z kisielem cytrynowym.
3. Formę natłuść. Oprósz tartą bułką. Nałóż do niej na przemian obydwa ciasta. Piecz 50 minut w 170 st. Babkę posyp cukrem pudrem.