Reklama

Reklama

Babka marmurkowa

Musi się znaleźć na wielkanocnym stole!

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1op. cukru wanilinowego
  • 6 jajek
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1/2 op. kisielu cytrynowego
  • tłuszcz i tarta bułka do foremki
  • cukier puder do posypania

Reklama

Przygotowanie:

1. Cytrynę sparz, wytrzyj do sucha. Zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do ucieranego masła kolejno dodaj żółtka, sok i skórkę z cytryny.

2. Wprost do ucieranej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dolej mleko. Utrzyj. Białka ubij, połącz z ciastem. Rozdziel je. Jedną połowę ciasta wymieszaj z kakao, a drugą z kisielem cytrynowym.

3. Formę natłuść. Oprósz tartą bułką. Nałóż do niej na przemian obydwa ciasta. Piecz 50 minut w 170 st. Babkę posyp cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje