Babka piaskowa z jabłkami

Nie masz pomysłu na wielkanocne ciasto? Wypróbuj nasz przepis na piaskową babkę. Dodatek jabłek sprawia, że smakuje wyjątkowo.

Babka piaskowa smakuje doskonale.
Babka piaskowa smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 kwaskowe jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 25 dag masła albo margaryny
  • 15 dag cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 150 ml ajerkoniaku
  • 42,5 dag mąki
  • 1 mała torebka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tłuszcz i tarta bułka do foremki

Przygotowanie:

1. Jabłka obrać, pozbawić nasion, miąższ pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka i porcjami wlewać ajerkoniak. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ucieranej masy, wymieszać mikserem.

2. Foremkę z kominkiem natłuścić, oprószyć tartą bułką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Babkę studzić 5 minut w foremce, potem na kratce kuchennej. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas