Babka piaskowa z jabłkami
Nie masz pomysłu na wielkanocne ciasto? Wypróbuj nasz przepis na piaskową babkę. Dodatek jabłek sprawia, że smakuje wyjątkowo.
Składniki:
- 3 kwaskowe jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 25 dag masła albo margaryny
- 15 dag cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 5 jajek
- 150 ml ajerkoniaku
- 42,5 dag mąki
- 1 mała torebka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- tłuszcz i tarta bułka do foremki
Przygotowanie:
1. Jabłka obrać, pozbawić nasion, miąższ pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka i porcjami wlewać ajerkoniak. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ucieranej masy, wymieszać mikserem.
2. Foremkę z kominkiem natłuścić, oprószyć tartą bułką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Babkę studzić 5 minut w foremce, potem na kratce kuchennej. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.