Przy mielonych trzymam się tej proporcji. Nie pękają i są idealne
Odpowiednio usmażony kotlet mielony powinien się charakteryzować ładnie przypieczoną, lekko chrupiącą, zewnętrzną warstwą oraz delikatnym, miękkim i soczystym wnętrzem. Niestety podczas obróbki termicznej kotletów wiele osób boryka się z problem rozpadającego się mięsa. Jak temu zapobiegać, by nasze kotlety nie tylko doskonale smakowały, ale i elegancko prezentowały się na talerzu?

Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia?
Przygotowanie idealnego kotleta mielonego może stanowić problem dla niedoświadczonych amatorów sztuki gotowania. Jeden z najczęściej popełnianych błędów skutkuje rozwarstwianiem się masy podczas smażenia, przez co kotlety się rozpadają i wyglądają nieapetycznie.
Chcąc uniknąć takich kulinarnych wpadek, już na etapie dokonywania zakupów należy zwrócić uwagę na pewne szczegóły. Przede wszystkim idealną konsystencję kotletów zapewnią nam odpowiednie proporcje mięsa. Jeśli sięgniemy po zbyt dużo mięsa tłustego, kotlety mogą pękać podczas smażenia i zrobią się twarde. W związku z tym warto zadbać, by do kotletów mielonych używać w 70 proc. mięsa chudego i w 30 proc. mięsa tłustego.
Kolejny błąd dotyczy składników łączących i spajających inne produkty niezbędne do zrobienia kotletów mielonych. Mowa m.in. o jajkach, które sprawiają, że masa na kotlety jest zwarta i nie rozpada się. Istotnymi elementami są również odpowiednia ilość namoczonej w mleku bułki.

Zobacz również: Najlepszy sezonowy dodatek do obiadu. Od razu zaplanuj dokładki
Temperatura ma znacznie
Zadbałeś o odpowiednie proporcje mięsa, jajek i bułki, a kotlety w trakcie smażenia nadal się rozpadają? Niewykluczone, że kotlety smażysz na nieodpowiednio rozgrzanym tłuszczu. Jeśli tłuszcz ma zbyt niską temperaturę, to kotlety zaczną go wchłaniać, co sprawi, że zamiast smażenia, zaczną się podduszać i popękają.
Jeśli chcesz sprawdzić, czy przed włożeniem kotletów na patelnię tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, dodaj do niego odrobinę bułki tartej. Jeśli momentalnie zacznie się ona smażyć i na powierzchni tłuszczu pojawią się charakterystyczne bąbelki, tłuszcz jest dobrze rozgrzany i możesz smażyć na nim swoje kotlety.