Babka ponczowa
Wypróbuj w tę Wielkanoc!
Składniki:
- 2/3 masła
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 4 jajka
- 1/2 szkl. i 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- skórka z 1/2 cytryny
- 1/2 szkl. słodkiego białego wina
Przygotowanie:
Masło stop, przestudź. Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem, odstaw na ok. 10 minut. Jajka utrzyj z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej, dodaj do niej zaczyn drożdżowy i ubite jajka.
Cały czas mieszając, wlej porcjami masło (trochę masła zostaw do posmarowania formy). Dodaj skórkę otartą z cytryny. Ciasto przykryj, odstaw na 30–40 minut w ciepłe miejsce.
Formę z kominem posmaruj odlanym masłem. Napełnij ciastem. Przykryj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 190–200°C. Piecz 45 minut.
Jeszcze ciepłą babkę nakłuj w kilku miejscach wykałaczką. Z wina i reszty cukru ugotuj syrop. Obficie nasącz nim ciasto. Babkę podawaj np. owocami.
Przygotowanie: 3 godz.; Porcja: 350 kcal; Cena porcji: ok. 1 zł.