Baby parzone

Staropolski przepis!

Mąka i mleko - podstawa wielkanocnej babki parzonej z przepisu naszych babć
Mąka i mleko - podstawa wielkanocnej babki parzonej z przepisu naszych babć123RF/PICSEL

1. Dwie kwarty mąki, dobrze upchanej, zaparzyć dwoma kwartami mleka, rozmieszać i nakryć, żeby naparzyło się. Jak trochę ostygnie, rozcierać mocno, żeby grudek nie było.

2. Dodać 100 gram drożdży, roztartych w filiżance mleka, wlać 2 kwarty żółtek (2 litry) mocno ubitych do białości, pozostawić do wyrośnięcia. Dodać łyżeczkę soli, mąki tyle, żeby ciasta nie zagęścić, miesić pół godziny, dodać 6 szklanek cukru, miesić pół godziny, dodać skórkę pomarańczową, zapachy, 2 szklanki masła.

3. Miesić godzinę. Wlać do forem, niech wyrośnie. Piec godzinę.

Zmysłowe smaki: Oponki seroweInteria.tv
Wielkanoc 2016
Wielkanoc 2016INTERIA.PL
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas