Bajgle z awokado, kiełkami i sosem orzechowym
Pomysł na smakowite śniadanie. To połączenie zachwyci wasze kubki smakowe!

Składniki
- Bajgle, najlepiej z sezamem
- Plastry sera żółtego np. Gouda Hochland
- Świeża roszponka
- Awokado odmiany Haas
- Odrobina soku z cytryny lub limonki
- Garść ulubionych lub mieszanych kiełków, np lucerny lub rzodkiewki
- 3 łyżki masła orzechowego
- Kilka łyżek mleka roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Masło orzechowe wymieszać dokładnie z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny lub limonki. Bajgle przekroić, ułożyć na nich roszponkę, żółty ser, plasterki awokado skropione sokiem z cytryny oraz kiełki. Polać sosem orzechowym. Przykryć drugą połówką bajgla i podawać.
***
#POMAGAMINTERIA
Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>