Zrób ją na obiad, bo właśnie teraz jest najsmaczniejsza. Domownicy będą zachwyceni

InteriaKobieta Redakcja

Wykorzystaj młodą fasolę
Wykorzystaj młodą fasolę123RF/PICSEL

Fasolka po bretońsku - teraz jest najsmaczniejsza

Dlaczego warto jeść fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku to ważny element polskiej kuchni
Przepis na fasolkę po bretońsku można modyfikować wedle uznania. Niektórzy zamiast kiełbasy dodają do niej boczek123RF/PICSEL

Fasolka po bretońsku z młodego "jaśka". Przepis

Składniki

  • około 600 g młodego „jaśka”, wyłuskanego
  • około 250 - 300 g kiełbasy (np. myśliwskiej)
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  1. Świeżą fasolę umieść w wodzie dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Zagotuj.
  2. Po upływie pół godziny dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i przysmaż delikatnie kiełbasę. Na wytopionym tłuszczu podsmaż nieco posiekaną cebulę.
  4. Następnie dodaj łyżkę mąki, dobrze wymieszaj, a potem przełóż do garnka z fasolką.
  5. Na pustą patelnię (tę samą) wlej ok 150 ml wody i pogotuj chwilę mieszając. Zawiesinę z resztkami pozostałymi po smażeniu kiełbasy i cebulki przelej do garnka.
  6. Do naczynia z fasolą dodaj następnie majeranek i pieprz. Gotuj jeszcze ok. pół godziny, aż składniki będą miękkie.
  7. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  8. Gdy fasolka będzie już dostatecznie miękka, dołóż przecier pomidorowy i łyżeczkę cukru.
  9. Na sam koniec dodaj drobno pokrojony czosnek.

Zobacz również:

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 145: Bartłomiej TopaINTERIA.PL