O tych zasadach podczas robienia zasmażki musisz pamiętać. Zupa będzie wyborna

InteriaKobieta Redakcja

Przygotowanie zasmażki jest proste
Przygotowanie zasmażki jest proste123RF/PICSEL

Do czego potrzebna jest zasmażka?

Przygotowywanie zasmażki. O tych zasadach musisz pamiętać

  • Po pierwsze rodzaj tłuszczu - do zasmażki najlepiej nadaje się prawdziwe masło - nie margaryna, bo wtedy ryzyko kulinarnej porażki wzrasta
  • Po drugie - moment, w którym dodajemy mąkę na patelnie, może nastąpić dopiero wtedy, gdy masło zupełnie się roztopi
  • Masło roztapiać należy na średniej mocy palnika, aby się nie przypaliło
  • Po trzecie - konieczne jest, aby woda do rozprowadzania była zimna
  • Po czwarte - przygotowując zasmażkę, ważna jest cierpliwość - jeśli wykonamy ją zbyt szybko, mogą powstać grudki

Zobacz również:

Jak zrobić zasmażkę? Oto trzy opcje

  • Lżejsza zasmażka - najlepiej sprawdzi się do delikatniejszych zup i sosów - wówczas dobrze użyć 1 łyżka masła na 1 łyżkę mąki.
  • Średnia zasmażka - do sosów i gulaszy - 2 łyżki masła na 2 łyżki mąki
  • Gęsta zasmażka - do bardzo kremowych sosów i dań jednogarnkowych - 3 łyżki masła na 3 łyżki mąki
Kawałki masła topniejące na ciemnej, emaliowanej patelni, rozmieszczone wokół drewnianej łyżki, która miesza rozpuszczający się tłuszcz.
Do wykonania zasmażki najlepiej wykorzystać prawdziwe masło Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

Przepis na zasmażkę krok po kroku

  1. Masło rozpuścić na patelni na niedużej mocy palnika.
  2. Dodać mąkę i energicznie, starannie mieszać, aż składniki połączą się.
  3. Dokładnie rozetrzeć ewentualne grudki.
  4. Jeśli chcesz uzyskać ciemniejszą zasmażkę, należy podgrzewać ją 2-4 minuty dłużej.
  5. Gdy zasmażka uzyska pożądany kolor, należy wlać do niej odrobinę wody i dokładnie rozmieszać.
  6. Całość przelać do garnka z zupą czy sosem. Wymieszać.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 145: Bartłomiej TopaINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?