O tych zasadach podczas robienia zasmażki musisz pamiętać. Zupa będzie wyborna
W wielu kulinarnych przepisach, dla polepszenia smaku oraz konsystencji zupy, sosu czy dania jednogarnkowego, autorzy zalecają wykonanie zasmażki. Do czego właściwie ona służy? Czy zasmażka jest konieczna, aby potrawa dobrze smakowała? Jak ją najprościej wykonać? Podpowiadamy.

Spis treści:
Do czego potrzebna jest zasmażka?
Zasmażka to nic innego jak połączenie tłuszczu oraz mąki. Wykonuje się ją w celu zagęszczenie wielu potraw - najczęściej sosów, zup czy różnych potrawek. W tego typu daniach jest jedną z kilku opcji, dzięki którym posiłek nabiera kremowej, aksamitnej konsystencji i zyskuje lepszy smak. Przygotowuje się ją często do tradycyjnych polskich dań, takich jak bigos czy kapusta z grochem. Doskonale nadaje się również jako składnik techniczny farszu do pierogów - nie tylko go zagęszcza, ale sprawia również, że jest bardziej spoisty.
Przygotowywanie zasmażki. O tych zasadach musisz pamiętać
Zasmażka, mimo iż bardzo prosta w przygotowaniu, wymaga czujności i skupienia. Oto kilka zasad, o których warto pamiętać, aby nie popsuć efektu końcowego potrawy:
- Po pierwsze rodzaj tłuszczu - do zasmażki najlepiej nadaje się prawdziwe masło - nie margaryna, bo wtedy ryzyko kulinarnej porażki wzrasta
- Po drugie - moment, w którym dodajemy mąkę na patelnie, może nastąpić dopiero wtedy, gdy masło zupełnie się roztopi
- Masło roztapiać należy na średniej mocy palnika, aby się nie przypaliło
- Po trzecie - konieczne jest, aby woda do rozprowadzania była zimna
- Po czwarte - przygotowując zasmażkę, ważna jest cierpliwość - jeśli wykonamy ją zbyt szybko, mogą powstać grudki
Jak zrobić zasmażkę? Oto trzy opcje
Zasmażkę można tak naprawdę zrobić na trzy sposoby - w zależności od tego, do jakiego konkretnie dania jej potrzebujemy.
- Lżejsza zasmażka - najlepiej sprawdzi się do delikatniejszych zup i sosów - wówczas dobrze użyć 1 łyżka masła na 1 łyżkę mąki.
- Średnia zasmażka - do sosów i gulaszy - 2 łyżki masła na 2 łyżki mąki
- Gęsta zasmażka - do bardzo kremowych sosów i dań jednogarnkowych - 3 łyżki masła na 3 łyżki mąki

Przepis na zasmażkę krok po kroku
- Masło rozpuścić na patelni na niedużej mocy palnika.
- Dodać mąkę i energicznie, starannie mieszać, aż składniki połączą się.
- Dokładnie rozetrzeć ewentualne grudki.
- Jeśli chcesz uzyskać ciemniejszą zasmażkę, należy podgrzewać ją 2-4 minuty dłużej.
- Gdy zasmażka uzyska pożądany kolor, należy wlać do niej odrobinę wody i dokładnie rozmieszać.
- Całość przelać do garnka z zupą czy sosem. Wymieszać.