Bakłażan faszerowany mięsem i warzywami
Bakłażany przekrój na pół i wydrąż miąższ, zostawiając ścianki grubości ok. 1 cm.
Składniki na 4 porcje:
- 1-2 podgotowane ziemniaki
- 2 bakłażany
- 1 papryka
- 1 cebula
- 250 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażany przekrój na pół i wydrąż miąższ, zostawiając ścianki grubości ok. 1 cm. Wydrążone warzywa oprósz solą i zostaw na 10-15 minut. Paprykę pokrój w drobną kostkę, podobnie część miąższu bakłażana. Cebulę posiekaj. Mięso wymieszaj z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj i formuj małe kulki. Bakłażana faszeruj ziemniakami pokrojonymi w kostkę, papryką, miąższem z wydrążenia i kulkami mięsnymi. Zapiekaj w żaroodpornym naczyniu w temp. 180 stopni C przez godzinę, podlewając je wodą.
Czas przygotowania: 1,5 godziny