Bakłażan faszerowany mięsem i warzywami

Bakłażany przekrój na pół i wydrąż miąższ, zostawiając ścianki grubości ok. 1 cm.

Bakłażan faszerowany
Bakłażan faszerowany123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1-2 podgotowane ziemniaki
  • 2 bakłażany
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany przekrój na pół i wydrąż miąższ, zostawiając ścianki grubości ok. 1 cm. Wydrążone warzywa oprósz solą i zostaw na 10-15 minut. Paprykę pokrój w drobną kostkę, podobnie część miąższu bakłażana. Cebulę posiekaj. Mięso wymieszaj z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj i formuj małe kulki. Bakłażana faszeruj ziemniakami pokrojonymi w kostkę, papryką, miąższem z wydrążenia i kulkami mięsnymi. Zapiekaj w żaroodpornym naczyniu w temp. 180 stopni C przez godzinę, podlewając je wodą.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas