Reklama

Reklama

Bakłażan zapiekany z serem, jajkami i śmietaną

Sycąca zapiekanka.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 20 dag ostrego salami
  • bakłażan
  • 3 jajka
  • cebula
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag sera gouda
  • olej
  • rozmaryn
  • słodka papryka
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 15 minut w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż w plastry, posól, odstaw na kwadrans. Masło połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wysmaruj nim naczynie żaroodporne. Z bakłażanów odsącz ręcznikiem papierowym nadmiar wody, podsmaż go na rozgrzanym oleju.

2. W nasmarowanym naczyniu układaj plastry ziemniaków. Posyp je pieprzem, rozmarynem i słodką papryką. Na ziemniakach układaj plastry salami, potem bakłażana. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo żółtka, śmietanę, pieprz, szczyptę słodkiej papryki i starty na tarce żółty ser. Masę jajeczno-serową wylej na zapiekankę. Zapiekaj 40 minut w temp. 180°C.

Reklama


Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje