Bakłażan zapiekany z serem, jajkami i śmietaną
Sycąca zapiekanka.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 20 dag ostrego salami
- bakłażan
- 3 jajka
- cebula
- 4 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 20 dag sera gouda
- olej
- rozmaryn
- słodka papryka
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 15 minut w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż w plastry, posól, odstaw na kwadrans. Masło połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wysmaruj nim naczynie żaroodporne. Z bakłażanów odsącz ręcznikiem papierowym nadmiar wody, podsmaż go na rozgrzanym oleju.
2. W nasmarowanym naczyniu układaj plastry ziemniaków. Posyp je pieprzem, rozmarynem i słodką papryką. Na ziemniakach układaj plastry salami, potem bakłażana. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo żółtka, śmietanę, pieprz, szczyptę słodkiej papryki i starty na tarce żółty ser. Masę jajeczno-serową wylej na zapiekankę. Zapiekaj 40 minut w temp. 180°C.