Reklama

Reklama

Bakłażany z mięsem i papryką

Zamiast klasycznego drugiego dania, latem fajnie podać coś lekkiego i taniego. Warzywa sezonowe z mięsem, serem i ryżem – to jest to!

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 300 g mielonej wołowiny
  • średnia marchewka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 150 ml przecieru pomidorowego (może być ze świeżych pomidorów)
  • 200 g startego żółtego sera
  • bazylia
  • oregano
  • sól morska, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ. Wnętrze osól i poczekaj, aż warzywa puszczą sok. Osącz je z niego papierowym ręcznikiem (pozbędziesz się goryczki). Ponownie oprósz solą  i pieprzem, spód posmaruj olejem,  a wierzch nim skrop. 

Reklama

2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.  Marchew, paprykę, miąższ bakłażana,  cebulę i czosnek pokrój w kostkę.  Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, oprósz solą, pieprzem. Dodaj czosnek i wymieszaj. Po chwili dodaj mięso i smaż, aż przestanie być surowe. Dodaj marchew i paprykę, chwilę podsmaż, dodaj przecier pomidorowy. Duś około 10 min. Pod koniec dopraw. 

3. Nafaszeruj połówki bakłażana, umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 20 min. Posyp serem i zapiekaj jeszcze 5 min.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje