Bakłażany z mięsem i papryką
Zamiast klasycznego drugiego dania, latem fajnie podać coś lekkiego i taniego. Warzywa sezonowe z mięsem, serem i ryżem – to jest to!
Sposób przygotowania
1. Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ. Wnętrze osól i poczekaj, aż warzywa puszczą sok. Osącz je z niego papierowym ręcznikiem (pozbędziesz się goryczki). Ponownie oprósz solą i pieprzem, spód posmaruj olejem, a wierzch nim skrop.
2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Marchew, paprykę, miąższ bakłażana, cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, oprósz solą, pieprzem. Dodaj czosnek i wymieszaj. Po chwili dodaj mięso i smaż, aż przestanie być surowe. Dodaj marchew i paprykę, chwilę podsmaż, dodaj przecier pomidorowy. Duś około 10 min. Pod koniec dopraw.
3. Nafaszeruj połówki bakłażana, umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 20 min. Posyp serem i zapiekaj jeszcze 5 min.