Bakłażany z mięsem i papryką

Zamiast klasycznego drugiego dania, latem fajnie podać coś lekkiego i taniego. Warzywa sezonowe z mięsem, serem i ryżem – to jest to!

Nadziewane bakłażany
Nadziewane bakłażany123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ. Wnętrze osól i poczekaj, aż warzywa puszczą sok. Osącz je z niego papierowym ręcznikiem (pozbędziesz się goryczki). Ponownie oprósz solą  i pieprzem, spód posmaruj olejem,  a wierzch nim skrop.

2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.  Marchew, paprykę, miąższ bakłażana,  cebulę i czosnek pokrój w kostkę.  Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, oprósz solą, pieprzem. Dodaj czosnek i wymieszaj. Po chwili dodaj mięso i smaż, aż przestanie być surowe. Dodaj marchew i paprykę, chwilę podsmaż, dodaj przecier pomidorowy. Duś około 10 min. Pod koniec dopraw.

3. Nafaszeruj połówki bakłażana, umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 20 min. Posyp serem i zapiekaj jeszcze 5 min.

Faszerowany bakłażanInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas