Reklama

Reklama

Bałkański hamburger

Plejskavica serwowana w bułce nazywana jest serbskim lub bałkańskim hamburgerem. To zdecydowanie jedna z najpopularniejszych bałkańskich potraw. Miłośnicy hamburgerów nie będą zawiedzeni.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1/2 kg wołowiny
  • 200 g karkówki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • po 100 g wędzonego sera i boczku
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, chili
  • 6 bułek
  • pomidory
  • sos

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj drobno lub zmiel wołowinę i karkówkę. Dodaj 1,5 łyżeczki soli oraz sodę, dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 3 doby. Mieszaj mięso dwa razy dziennie, dodając po łyżce zimnej wody.

Reklama

2. Posiekaj drobno wędzony ser, boczek, 2-3 papryczki chili oraz jedną obraną cebulę. Dodaj do mięsa, wyrób. Masę dopraw solą  i pieprzem. Uformuj kotlety. Rozpłaszcz je. Smaż na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.

3. Bułki rozkrój, podgrzej na patelni lub w piekarniku. Pokrój w krążki drugą cebulę (np. czerwoną). Posiekaj umyte pomidory oraz 1-2 papryczki chili.

4. Gorące bułki przełóż przygotowanymi kotletami oraz warzywami i ulubionym sosem (np. serowym lub ajvarem).


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje