Bałkański hamburger
Plejskavica serwowana w bułce nazywana jest serbskim lub bałkańskim hamburgerem. To zdecydowanie jedna z najpopularniejszych bałkańskich potraw. Miłośnicy hamburgerów nie będą zawiedzeni.

Składniki
- 1/2 kg wołowiny
- 200 g karkówki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- po 100 g wędzonego sera i boczku
- 2 cebule
- sól, pieprz, chili
- 6 bułek
- pomidory
- sos
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj drobno lub zmiel wołowinę i karkówkę. Dodaj 1,5 łyżeczki soli oraz sodę, dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 3 doby. Mieszaj mięso dwa razy dziennie, dodając po łyżce zimnej wody.
2. Posiekaj drobno wędzony ser, boczek, 2-3 papryczki chili oraz jedną obraną cebulę. Dodaj do mięsa, wyrób. Masę dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety. Rozpłaszcz je. Smaż na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.
3. Bułki rozkrój, podgrzej na patelni lub w piekarniku. Pokrój w krążki drugą cebulę (np. czerwoną). Posiekaj umyte pomidory oraz 1-2 papryczki chili.
4. Gorące bułki przełóż przygotowanymi kotletami oraz warzywami i ulubionym sosem (np. serowym lub ajvarem).