Bananowe lody Raw Food
Każdy ma swój ulubiony rodzaj i smak lodów. Jedni kochają mrożone, zmiksowane owoce, czyli sorbety, inni klasyczne z dodatkiem mleka, a PAP Life odnalazł przepis, który zadowoli wszystkie podniebienia kochające zimne desery.
Przepis łączy w sobie charakter lekkiego sorbetu z tradycyjnymi lodami na bazie mleka czy śmietany. "Wszystko to za sprawą mrożonych bananów, które nadają lodom kremową spoistość, przez co wydają się być jakby śmietankowe i przyjemnie ciągnące" - opowiada twórca przepisu Janek Paszkowski, specjalista Raw Food.
Potrzebne składniki do przygotowania jednej porcji lodów: 2 banany, 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego lub ekologicznego).
Aby zrobić polewę z surowego kakao potrzebujemy: 4 kopiaste łyżki gorzkiego kakao (najlepiej surowego), 1 płaską łyżeczkę syropu z agawy, klonowego lub daktylowego, oraz garść nieprażonych orzeszków ziemnych lub innych ulubionych.
Banany kroimy na kawałki i wkładamy do zamrażalnika. Po około trzech godzinach, dodajemy masło orzechowe i miksujemy do momentu uzyskania gęstej, ciągnącej się masy. Aby zrobić polewę, ucieramy kakao z syropem i odrobiną wody.
Przekładamy lody do pucharka, polewamy czekoladą i posypujemy orzeszkami.
Banany, masło orzechowe i gęsta czekoladowa polewa! Cóż chcieć więcej.