Banica - strudel z bryndzą
Specjalność kuchni bułgarskiej.
Ciasto:
- 25 dag mąki,
- łyżka oleju,
- 1/2 łyżeczki octu
Nadzienie:
- 40 dag bryndzy,
- 4 jajka,
- szklanka mleka,
- 15 dag masła
Przygotowanie:
1. Z mąki, 4 łyżek letniej wody, octu i soli zagnieć twarde ciasto. Podziel je na 9 małych kuleczek. Każdą posmaruj olejem i pozostaw w cieple na 30 minut. 2. Bryndzę dobrze rozetrzyj w makutrze, dodając 2 jajka i 1/2 szklanki mleka. Kulki ciasta rozciągaj podobnie jak ciasto na strudel formując cieniutkie placki. Tortownicę o śred. 24 cm nasmaruj masłem, resztę masła stop. Na spodzie tortownicy ułóż jeden płat ciasta, skrop masłem, posmaruj nadzieniem. Powtarzaj te czynności aż do ułożenia 8 płatów. Przykryj 9 płatem. Polej pozostałym mlekiem zmiksowanym z resztą jajek i pozostałym masłem. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Czas przygotowania: 90 minut, 1 porcja: 594 kcal