Porasta łąki i pastwiska. Zawiera cenne substancje prozdrowotne. Co z niej zrobić?
Stokrotka pospolita to doskonale znana w Polsce roślina, która przeważnie porasta łąki i pastwiska, a w dodatku pięknie się prezentuje. Nie każdy jednak wie, że kwiaty stokrotki doskonale nadają się do przygotowania naparu, który może być przydatny przy różnych nie dolegliwościach zdrowotnych.

Stokrotka pospolita - właściwości
Stokrotka pospolita to niewielkich rozmiarów ozdobna roślina z rodziny astrowatych, która występuje m.in. na terenie niemal całej Europy, w zachodniej Azji i w północnej Afryce. Stokrotka pospolita kwitnie od przełomu marca i kwietnia do czerwca, ale inne jej odmiany mogą kwitnąć nawet do późnej jesieni.
Roślina, a w zasadzie jej kwiaty, zawierają w sobie szereg wartościowych substancji prozdrowotnych, w tym m.in. flawonoidy, saponiny triterpenowe, garbniki, gorycze, kwasy organiczne, olejek lotny, śluzy i antocyjany. Kwiaty stokrotki pospolitej to również źródło witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.

Stokrotka pospolita - napar i jego właściwości
Zawarte w stokrotce substancje sprawiają, że od wieków napar z tej rośliny był stosowany przy różnego rodzaju dolegliwościach. W medycynie ludowej napar z kwiatów stokrotki pospolitej pito m.in. na poprawę trawienia.
Napar stosowano również w przypadku problemów z biegunkami i zapaleniem jelit. To jednak nie wszystko, bowiem napar z kwiatów stokrotki pospolitej może wspomagać pracę wątroby i nerek. Picie naparu miało prozdrowotnie wpływać podczas problemów z pęcherzem i układem moczowym.
Spożywanie naparu pomaga w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, wykazując właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne. Zmniejsza również dolegliwości związane z katarem i kaszlem. Ponadto wyciąg z kwiatów stokrotki, za sprawą obecności kwasów fenolowych, działa przeciwbakteryjnie. Wskazuje się również na działanie oczyszczające.
Napar z kwiatów stokrotki pospolitej - jak zrobić, dawkowanie
Celem przygotowania naparu wsypujemy do szklanki jedną lub dwie łyżki stołowe świeżych, umytych kwiatów stokrotki pospolitej, zalewamy wrzącą wodą i zaparzamy pod przykryciem przez kwadrans. Po tym czasie napar przecedzamy i pijemy trzy razy dziennie.