Baranek kokosowy
Baranka do wielkanocnego koszyczka możesz przygotować samodzielnie. Ten wypiek to doskonała dekoracja wielkanocnego stołu.

Składniki na 1 baranka:
- 5 łyżek masła, - 2 jajka, - niepełna szklanka mąki krupczatki, - 2 łyżki cukru pudru, - 2 rodzynki (na oczy), - łyżeczka proszku do pieczenia, - łyżka soku z cytryny, - łyżka gotowej polewy czekoladowej, - 2 łyżki wiórków kokosowych, - szczypta soli.
Przygotowanie:
Masło ucierać w salaterce aż stanie się białe. Białka oddzielić od żółtek. Do utartego masła dodać żółtka i dalej ucierać, aż masa będzie puszysta. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać do masy i razem wymieszać. Formę w kształcie baranka wysmarować tłuszczem i umieścić w niej ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Ostudzić, wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę, oblać nią baranka. Dokładnie obsypać go wiórkami kokosowymi. Z dwóch rodzynek zrobić oczy. Przygotować polewę czekoladową według przepisu. Ze stygnącej zrobić barankowi "ślimaczki" uszne. Baranek ładnie będzie się prezentował na plecionce z wikliny. Czas przygotowania 30 minut