Baranek kokosowy
Baranka do wielkanocnego koszyczka możesz przygotować samodzielnie. Ten wypiek to doskonała dekoracja wielkanocnego stołu.
- 5 łyżek masła,
- 2 jajka,
- niepełna szklanka mąki krupczatki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 rodzynki (na oczy),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka gotowej polewy czekoladowej,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Masło ucierać w salaterce aż stanie się białe. Białka oddzielić od żółtek. Do utartego masła dodać żółtka i dalej ucierać, aż masa będzie puszysta. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać do masy i razem wymieszać. Formę w kształcie baranka wysmarować tłuszczem i umieścić w niej ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Ostudzić, wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę, oblać nią baranka. Dokładnie obsypać go wiórkami kokosowymi. Z dwóch rodzynek zrobić oczy. Przygotować polewę czekoladową według przepisu. Ze stygnącej zrobić barankowi "ślimaczki" uszne. Baranek ładnie będzie się prezentował na plecionce z wikliny.
Czas przygotowania 30 minut