Barszcz czerwony zabielany
Jedna z ulubionych zup z dzieciństwa. Nie bez przyczyny! Zachwyca kolorem, smakiem oraz aromatem. Wystarczy ją przygotować, podać i... czekać na zachwyty wszystkich domowników.
1. Cebulę i czosnek obieramy, oczyszczamy, kroimy drobno i szklimy na maśle.
1. Buraki, marchewki, pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka razem z listkami laurowymi i zielem angielskim oraz podsmażonymi warzywami, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.
2. Po upływie tego czasu doprawiamy zupę solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, wlewamy koncentrat, gotujemy jeszcze 30 minut.
3. Hartujemy śmietanę - przelewamy ją do większej miseczki/garnuszka, dodajemy 3 łyżki zupy, mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do garnka z gotującą się zupą stopniowo, bardzo wąską strużką. Próbujemy - w razie potrzeby doprawiamy. Gotujemy 10 min.
4. Do zupy możemy dodać np. fasolę z puszki (10 min. przed końcem gotowania) lub ziemniaki ugotowane osobno w osolonym wrzątku. Dekorujemy koperkiem lub/i natką pietruszki.