Barszcz postny (od 7. miesiąca)
Na wigilię warto przygotować potrawy w taki sposób, by mogło je skosztować twoje dziecko. Oto przepis na barszcz czerwony.
Składniki:
- pęczek włoszczyzny,
- dwa średnie buraki,
- 2 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- kilka kryształków kwasu cytrynowego lub łyżka żurawin,
- łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obierz, pokrój, zalej wodą, gotuj, dodając sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyny możesz użyć do sałatki). Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj do miękkości. Dodaj nieco pieprzu, kwasek cytrynowy lub rozgniecione żurawiny. Na końcu dodaj oliwę. Buraki możesz odcedzić.