Barszcz postny (od 7. miesiąca)

Na wigilię warto przygotować potrawy w taki sposób, by mogło je skosztować twoje dziecko. Oto przepis na barszcz czerwony.

Barszcz możesz zabielić odrobiną śmietany.
Barszcz możesz zabielić odrobiną śmietany. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny,
  • dwa średnie buraki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka kryształków kwasu cytrynowego lub łyżka żurawin,
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obierz, pokrój, zalej wodą, gotuj, dodając sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyny możesz użyć do sałatki). Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj do miękkości. Dodaj nieco pieprzu, kwasek cytrynowy lub rozgniecione żurawiny. Na końcu dodaj oliwę. Buraki możesz odcedzić.

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas