Gruzińska kawa po batumsku - wyjątkowy aromat i sekret długowieczności

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kawa po gruzińsku nie bez przyczyny nazywana jest napojem długowieczności - wzmacnia serce i chroni przed stanem zapalnym
Kawa po gruzińsku nie bez przyczyny nazywana jest napojem długowieczności - wzmacnia serce i chroni przed stanem zapalnymrachen123RF/PICSEL

Czym jest gruzińska kawa po batumsku?

Zobacz również:

Jak gruzińska kawa z czosnkiem wpływa na organizm?

Elegancka filiżanka z parującą kawą na ozdobnej tacy, otoczona ziarnami kawy i porfirowymi cukrami w miseczce oraz kostkami czekolady. W tle stary młynek do kawy z napisem 'CAFE' i wysypane ziarna kawy, tworzące ciepły i luksusowy nastrój.
Uprażone z czosnkiem ziarna kawy najlepiej zmielić w tradycyjnym ręcznym młynku123RF/PICSEL

Przepis na gruzińską kawę po batumsku

  1. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu prażymy ziarna i ząbki czosnku, aż do pojawienia się maślanego nalotu.
  2. Po ostudzeniu mielimy kawę, najlepiej w młynku ręcznym.
  3. Zmieloną kawę (opcjonalnie z płaską łyżeczką cukru) wsypujemy do tygielka (lub kawiarki) i zalewamy wodą.
  4. Na wolnym ogniu podgrzewamy kawę aż do pojawienia się piany i uniesienia się płynu.
  5. Gorącą kawę wlewamy do filiżanek.

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Charczo. Gruzińska zupa gulaszowaPolsat