Gruzińska kawa po batumsku - wyjątkowy aromat i sekret długowieczności
Chociaż gruzińskie Batumi kojarzy się nam za sprawą piosenki Filipinek z herbacianymi polami, to Gruzini kochają też kawę. Jej przygotowanie to dla mieszkańców całego Kaukazu prawdziwy rytuał - moment zatrzymania się w codziennym życiu, okazja do wspólnego spędzenia czasu, a nawet medytacji. Kawa po batumsku charakteryzuje się też jednym wyjątkowym składnikiem, który wydobywa z niej niepowtarzalny smak i aromat. Sprawdź, czym jest gruzińska kawa i dowiedz się, jak ją przygotować.

Spis treści:
Czym jest gruzińska kawa po batumsku?
Kawę po batumsku przyrządza się z dodatkiem prażonego czosnku. Chociaż to zaskakujące połączenie, to Gruzini podkreślają, że dzięki temu kawa zyskuje lekko pikantny smak i niepowtarzalny aromat. Według nich to właśnie czosnek jest w stanie udoskonalić nawet najgorszy gatunek kawy. Poza tym działa wzmacniająco i leczniczo. Nie bez przyczyny gruzińską kawę uważa się za napój długowieczności.
Jak gruzińska kawa z czosnkiem wpływa na organizm?
Czosnek wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Kawa z dodatkiem prażonego czosnku stymuluje układ odpornościowy, pomaga zwalczyć infekcje i działa przeciwzapalnie. Wspomaga też procesy trawienia i dodaje energii. Czosnek ma też zbawienny wpływ na układ krążenia - poprawia profil lipidowy, chroni przed miażdżycą i uszkodzeniami naczyń krwionośnych. Poprawia krążenie i znacznie zmniejsza ryzyko schorzeń układu krążenia. Nic dziwnego, że Gruzini twierdzą, że batumska kawa błyskawicznie poprawia samopoczucie. Jak więc ją przyrządzić?

Przepis na gruzińską kawę po batumsku
Przyrządzenie kawy po batumsku jest proste. Potrzebujemy jedynie 1 łyżki ziaren kawy i 2 ząbków czosnku.
Przygotowanie:
- Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu prażymy ziarna i ząbki czosnku, aż do pojawienia się maślanego nalotu.
- Po ostudzeniu mielimy kawę, najlepiej w młynku ręcznym.
- Zmieloną kawę (opcjonalnie z płaską łyżeczką cukru) wsypujemy do tygielka (lub kawiarki) i zalewamy wodą.
- Na wolnym ogniu podgrzewamy kawę aż do pojawienia się piany i uniesienia się płynu.
- Gorącą kawę wlewamy do filiżanek.