Barszcz ukraiński z czosnkiem
Pyszna zupa na chłodny dzień
Sposób przygotowania
1. Buraki wyszoruj pod bieżącą wodą, odetnij twarde końcówki i natnij na górze na krzyż. W nacięcia włóż po parę ziarenek kminku. Oprósz szczyptą soli i polej odrobiną oliwy. Każdy burak zawiń w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Główki czosnku umyj i przekrój na połowy. Skrop oliwą i zawiń jak buraki. Przygotowane warzywa ułóż na blaszce, podlej odrobiną wody i piecz 40 minut w 180 st. Delikatnie, by się nie poparzyć, odwiń folię. Przestudzone buraki obierz i pokrój w większą kostkę, czosnek wyciśnij z łupinek.
2. Mięso opłucz, włóż do garnka, wlej 4 szkl. wody. Zagotuj, usuń szumowiny. Gotuj na małym ogniu 20 min. W tym czasie marchewki i ziemniaki obierz, umyj. Por oczyść, dokładnie opłucz. Warzywa pokrój na kawałeczki i podsmaż na oliwie. Do wywaru dodaj buraki, czosnek, ziemniaki, marchew, por, fasolkę i pomidory. Wrzuć listki, majeranek i pieprz. Gotuj 30 min.
3. Wyjmij z garnka mięso. Oddziel od kości, pokrój, włóż ponownie do zupy. Przypraw ją do smaku solą. Ew. posyp posiekaną natką