Reklama

Reklama

Barszcz ukraiński z czosnkiem

Pyszna zupa na chłodny dzień

Czas przyrządzenia: 100 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 6 buraków
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • biała część pora
  • 1/2 op. mrożonej żółtej fasolki szparagowej
  • 2 główki czosnku
  • oliwa
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • kminek
  • 8 ziarenek pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania

1. Buraki wyszoruj pod bieżącą wodą, odetnij twarde końcówki i natnij na górze na krzyż. W nacięcia włóż po parę ziarenek kminku. Oprósz szczyptą soli i polej odrobiną oliwy. Każdy burak zawiń w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Główki czosnku umyj i przekrój na połowy. Skrop oliwą i zawiń jak buraki. Przygotowane warzywa ułóż na blaszce, podlej odrobiną wody i piecz 40 minut w 180 st. Delikatnie, by się nie poparzyć, odwiń folię. Przestudzone buraki obierz i pokrój w większą kostkę, czosnek wyciśnij z łupinek. 

2. Mięso opłucz, włóż do garnka, wlej 4 szkl. wody. Zagotuj, usuń szumowiny. Gotuj na małym ogniu 20 min. W tym czasie marchewki i ziemniaki obierz, umyj. Por oczyść, dokładnie opłucz. Warzywa pokrój na kawałeczki i podsmaż na oliwie. Do wywaru dodaj buraki, czosnek, ziemniaki, marchew, por, fasolkę i pomidory. Wrzuć listki, majeranek i pieprz. Gotuj 30 min. 

3. Wyjmij z garnka mięso. Oddziel od kości, pokrój, włóż ponownie do zupy. Przypraw ją do smaku solą. Ew. posyp posiekaną natką

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL