Barszczyk z uszkami
Tradycja na polskim stole.

Składniki:
Uszka:
- 30 dag filetów rybnych
- włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 cebule
- olej
- jajko
- sól pieprz
Barszcz:
- 2 kg buraków
- garść suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól pieprz
- cukier
Przygotowanie:
1. Pół włoszczyzny, ziele angielskie i liść laurowy zalej wodą, gotuj przez 20 minut. Włóż rybę na 5 minut. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Rybę i cebulę zmiel, przypraw, dodaj jajko, wymieszaj.
2. Mąkę zalej wodą, zagnieć ciasto. Pokrój w kwadraty, układaj farsz, sklejaj tak, by powstał trójkąt, połącz dwa końce. Gotuj do wypłynięcia we wrzątku z solą i olejem. Grzyby namocz. Włoszczyznę gotuj godzinę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, grzybami, solą i pieprzem, odcedź. Cząstki buraków, czosnek, sok z cytryny i przyprawy dodaj do wywaru, gotuj 3 minuty, odstaw na noc, odcedź.