Reklama

Reklama

Batony daktylowe a la snickers

"Nadadzą się na prezent nawet dla bardzo wymagającego smakosza" - tak o ekspresowych batonach daktylowych, dodatkowo oblanych czekoladą, mówi Dominika Wójciak. Autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka" batony robi nadziewając daktyle masłem orzechowym.

Do przygotowania batonów daktylowych według przepisu Wójciak potrzebne będą następujące składniki: 8 świeżych i miękkich daktyli medjool z pestką, 6-8 łyżeczek lekko solonego masła z orzeszków ziemnych (100 proc. orzechów) oraz 4 łyżeczki ziaren kakaowca. Dodatkowo - 10 minut, bo tyle czasu potrzeba na przygotowanie tego nie tylko zdrowego, ale i ekspresowego deseru.

Oto, jak przygotować przekąskę. "Daktyle rozdziel palcami na pół i z każdego usuń pestki. Do środka włóż pół łyżeczki masła orzechowego (lub więcej, w zależności od tego, jak duże są daktyle). Na koniec posyp nadzienie ziarnami kakaowca. Gotowe!" - instruuje Wójciak w swojej najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka".

Reklama

Masło orzechowe z łatwością można przygotować samemu w domu. Jak tłumaczy autorka, fistaszki wystarczy lekko podprażyć przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. "Ciepłe orzeszki łatwiej zamienić w masło" - zauważa Wójciak. Do orzechów dodajemy sporą szczyptę soli i powoli miksujemy, aż zamienią się w kremowe masło. Aby uzyskać efekt chrupkości, wystarczy pozostawić pojedyncze kawałki fistaszków nie do końca zmiksowane.

W wersji dla osób z większą cierpliwością, każdy nafaszerowany masłem i kakao daktyl dodatkowo można zanurzyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie i wystudzić na kratce do momentu, kiedy czekolada ponownie stężeje. "Dzięki temu zabiegowi twoje batony będą wyglądać, jakby zostały wyprodukowane w czekoladowej manufakturze. W tej formie nadadzą się na prezent nawet dla bardzo wymagającego smakosza" - kwituje. (PAP Life)

autor: Paulina Persa

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy