Bawarski gulasz zapieczony w chrupiącym cieście

Przygotuj na niedzielny obiad!

Gulasz w cieście
Gulasz w cieście123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, oprósz przyprawami. Włóż do lodówki na 2 godziny. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw tak, by rozmarzło. 

2. W garnku rozgrzej olej. Włóż zamarynowane kawałeczki mięsa. Usmaż je na rumiano. Dodaj cebule. Smaż razem jeszcze chwilę. Podlej bulionem i piwem. Wrzuć grzyby (bez rozmrażania). 

3. Gulasz duś przez godzinę. Ciasto rozwałkuj. Z placka wytnij kółko. Ze skrawków ciasta zrób ozdoby. Gulasz przełóż do żaroodpornego naczynia. Przykryj krążkiem ciasta. Ułóż ozdoby. 

4. Wierzch zapiekanki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 15-20 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas