Reklama

Reklama

Bazlama - turecki chlebek

Klasyczna turecka bazlama to chlebek, który powstaje na patelni. Może być samodzielną przekąską, jak również spodem do pizzy. Wszystko zależy od naszej inwencji. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 8 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka masła
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

1. Drożdże z cukrem rozprowadzamy w niepełnej szklance ciepłej wody (nie może być gorąca!), odstawiamy na 15 minut. 

2. W miseczce łączymy wyrośnięte drożdże z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je ręcznie, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie "odchodzić od ręki". Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do 60 minut).

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Ręcznie lub przy pomocy wałka formujemy okrągłe placuszki. Każdy smażymy po kilka munut z obu stron na niewielkim ogniu na suchej patelni (najlepiej nadaje się do tego typowa patelnia naleśnikowa). 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje