Bazlama - turecki chlebek

Klasyczna turecka bazlama to chlebek, który powstaje na patelni. Może być samodzielną przekąską, jak również spodem do pizzy. Wszystko zależy od naszej inwencji. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przysmak z tureckiej wsi sprawdzi się jako podstawa pożywnego śniadania
Przysmak z tureckiej wsi sprawdzi się jako podstawa pożywnego śniadania123RF/PICSEL

1. Drożdże z cukrem rozprowadzamy w niepełnej szklance ciepłej wody (nie może być gorąca!), odstawiamy na 15 minut. 

2. W miseczce łączymy wyrośnięte drożdże z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je ręcznie, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie "odchodzić od ręki". Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do 60 minut).

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Ręcznie lub przy pomocy wałka formujemy okrągłe placuszki. Każdy smażymy po kilka munut z obu stron na niewielkim ogniu na suchej patelni (najlepiej nadaje się do tego typowa patelnia naleśnikowa).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas